И житните полета в Русенско не са пощадени от дъждовни бури. В четвъртък вечерта е имало силни валежи, паднали са над 20 литра дъжд на кубичен метър. Стопаните тепърва ще проверяват какви са щетите. Градушки обаче не е имало, за което местните земеделци са много благодарни. 

Четете още: Динамика на зърнените борси с Боян Иванов- Епизод 5

 

„През тази година жътвата на ечемика и пшеницата стартира по-рано, зърното беше почти готово. Преди десетина дни имахме необичайно високи температури – 37-38 градуса, които прегориха класовете и се наложи да започнем жътва. Добивите обаче ще бъдат по-малки“, коментира за Агри.БГ  Пламен Генчев, стопанисващ земи в землището на няколко села в община Сливо поле. През миналата година в неговите ниви край село Борисово беше даден официалният старт на жътвата от Националната асоциация на зърнопроизводителите. 

Освен ечемик, в региона вече се жънат и ранните сортове пшеница. „Зърното е с 12% влажност, като по стандарт трябва да бъде под 15%, така че явно вече е узряло“, констатира Генчев. 

Въпреки трудностите на зърнения пазар, той е успял да продаде миналогодишната си реколта. „До последно чакахме да се вдигнат цените, а те паднаха още надолу“, сподели стопанинът, който обработва 27 000 дка земя в региона. В сеитбооборота си освен пшеница и ечемик, той е включил рапица, слънчоглед, грах и люцерна. 

За зърното от новата реколта се предлага по-висока цена, спрямо предходната година. Въпреки поскъпването на международните пазари обаче, по-голямата част от увеличението остава за мултинационалните търговци, а малък дял отива към родните земеделци, става ясно от думите на Пламен Генчев. 

Ечемикът в момента се търгува на около 300 лв./т от полето, на пристанище има малко по-висока цена. Пшеницата пък достига 360-370 лв./т от нивата.

 

Пламен Генчев е зам.-председател на Регионалния съюз на фермерите „Дунавско зърно“. Завършил е „Комплексна механизация и поточни линии в селското стопанство“ в Русенския университет. Със земеделие се занимава от 1995 г.