Румъния вече има своя първи мобилен фермерски пазар. Местна животновъдна организация с подкрепата на властите успя да стартира инициативата, за да може земеделците да продават продукцията си директно на крайните потребители, информира Agerpres.ro.

Дават 1000 лв. за най-тежък коч на Събора на овцевъдите

За първи път мобилният пазар отвори врати в Ботошани, Трансилвания. Мястото е подбрано така че да бъде удобно за гражданите – близо до паркинг, в пешеходна зона.

От фургона може да се купят продукти, произведени и от местни овцевъди и козевъди. Продуктовият асортимент включва сирене, мляко, извара, яйца, пчелен мед, зеленчуци и месни продукти.

Инициативата на животновъдната асоциация включва четири фургона, които се предоставят безплатно на нейните членове. Последните на свой ред могат да ги използват, за да продават пресни стоки, произведени във фермата им.

Фургоните са оборудвани с хладилни инсталации и витрини за продажба. Те може да бъдат премествани в зависимост от нуждите на населението и земеделеца.

На първо място искаме да популяризираме местните продукти от Ботошани, защото това сме ние. Второ, целим да сме възможно най-близо до клиентите. На практика искам тази инициатива да стартира от 2014 г. Събрах пари от членовете на асоциацията. Пандемията донякъде ми помогна. Тези фургони са в полза на местния производител и на потребителите, защото само така можем да докажем, че нашите продукти са натурални, казва президентът на асоциацията Йоника Нечифор.

Търговците, които са членове на асоциацията, получават правото безплатно да използват фургоните. Те имат задължение само да платят разходите за електричество, вода и заемане на търговско място.

 

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Фермери, знаете ли как да продавате правилно?

За големия човек в страната на малките растения

Готвят се правила за фермерските пазари и къщите за гости