Младият стопанин Илия Илиев от добричкото село Сенокос е един от малцината, които са решили да рискуват и да засеят рапица през тази есен.

Производител: Спасението е във високоолеиновия слънчоглед

В момента в Добричка област почти не се срещат земеделски стопани, които да са заложили на тази маслодайна култура. 

Причината се крие в сериозните проблеми със засушаването през последните години и загубите, които се натрупаха след провалянето на близо 60 000 дка през предходния стопански сезон.

„Смело засях рапица. Аз съм експериментатор и реших да рискувам. В момента културата се развива перфектно - нищо, че нямаше дъжд”, разказва Илия Илиев. Той е и председател на Земеделска кооперация „Вихър” в селото.

Илия Илиев: „Нали знаете приказката: Да направим каквото трябва, пък да става каквото ще!” 

Има фермери, които от години са се отказали от капризната маслодайна култура и са я премахнали от сеитбооборота си. В същото време други, като Илия Илиев, смятат, че рапицата има място в Добруджа. 

„В момента посевите са наредени и изглеждат много добре”, допълва стопанинът и уточнява: „От 1998 г. сеем рапица. Само веднъж съм развали посевите и това беше преди 10 години."

Фермерът разказва, че през предходната стопанска година не е разоравал площи, тъй като културата се е развила много добре.

„Дебнехме кога да сеем, следихме времето. Засяхме я 8 срещу 9 септември 2018 г. Два дни след това заваля дъжд. Всичко мина добре по време на вегетация, ние си изведохме мероприятията”, споделя още земеделецът.  

Първите жътви от рапица са били с много добри резултати – по 350 кг/дка. След това обаче дъждовете са я съборили на земята и добивите са паднали на 180 кг/дка.

Дъждовете през лятото на 2018 г. затрудниха и прибирането на реколтата от пшеница, припомня си трудностите Илия Илиев. 

„Мисля, че и през новата стопанска година ще се получат нещата. Рапицата изисква много технология, много бягане, иска да я обикаляш ежедневно, за да не я изпуснеш”, категоричен е кооператорът. 

Сеитбените срокове, изборът на подходящ за региона хибрид, опазването на културата от болести и неприятели – това са само част от технологичните стъпки при отглеждането на рапица.

„Иска си много следене, но мисля, че това се отнася и за другите култури”, допълва младият фермер.

Кампанията по сеитба на пшеница в ЗК „Вихър” вече е приключила. „През по-голямата част от сеитбата условията бяха чудесни. Сега обаче ме притеснява топлото време. Предстои да напръскаме пшениците срещу мухи. Трябва да третираме третираме и рапицата”, планира дейностите си председателят на ЗК „Вихър” Илия Илиев.