Програмата за развитие на селските райони ПРСР 2014-2020 ще включва и специална мярка за подпомагане чрез субсидии за биологично земеделие, става ясно при преглед на проекто-програмата, която бе изпртатена от МЗХ в Брюксел.

 

Насърчаването на биологичното растениевъдство, пчеларство и животновъдство и преходът към този начин на производство трябва да доведе до намаляване на използването на минерални торове, пестициди и намаляване на замърсяването на почвите и водите.

 

В рамките на тази мярка ще се изпълняват следните две под-мерки:
Под-мярка 11.1 „Плащания за преминаване към биологично земеделие за ха ИЗП”
Под мярка 11.2 „Плащания за поддържане на биологичното земеделие на ха ИЗП”

 

Бенефициентите по мярката са земеделски стопани поемащи 5 годишен ангажимент. Земеделските стопани трябва да притежават минимум 0,5 ха за да кандидатстват за подпомагане за биологично растениевъдство. Земеделските стопани трябва да притежават минимум 20 пчелни семейства за да кандидатстват за подпомагане за биологично пчеларство. Земеделските стопани трябва да притежават минимум 0,5 ха и минимум 1 животински единици за да кандидатстват за допълнително подпомагане за биологично животновъдство.

 

Подпомагането по мярката е във вид на компенсаторно плащане за земеделски стопани, които доброволно прилагат практиките на биологичното земеделие.

 

Финансиране на стари задължения поети по ПРСР 2007-2013 г.
Поетите ангажименти по дейности от ПРСР 2007-2013 ще бъдат финансирани от настоящата програма до изтичането и, а от 2016 ще бъдат изплатени от бюджета на ПРСР 2014-2020 г.
 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!