В понеделник ще бъде избран сертифициращ орган, който до края на януари трябва да изготви своя доклад за парите за земеделие, изплатени от Държавен фонд "Земеделие" през последната година. В противен случай България ще загуби близо 2 милиарда лева. Днес изтече крайният срок, в който одиторските компании трябваша да подадат заявления, съобщава БНР.
[news]
В продължение на година предишното ръководство на агроведомството не успя да проведе избор на сертифициращ орган, заради оспорване на проведените три  обществени поръчки, припомни министър Васил Грудев: Неслучайно не се възползвахме изрично от влизане на преки договорки с една определена фирма. Моето желание беше да поканим четирите големи водещи компании както на ниво ЕС, така и в световен мащаб, за да получим възможно най-легитимния избор на сертифициращ орган при най-добра цена за България.
 
България поиска от европейската комисия отсрочка за провеждане на тези проверки за да може новоизбраният одитор да се вмести в сроковете. Срока е края на януари, в противен случай можем да загубим пари. Става въпрос за близо два милиарда лева вече изплатени средства от националния бюджет, които Брюксел ще признае само след като види окончателният доклад на одиторите.
 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!