Редица земеделски производители са притеснени от това дали тази година няма да се наложи да разорат пшеницата и другите есенници. Причината е, че на места в страната много от културите, засети през есента не поникнаха. 
 
В Пловдивско картината беше доста тежичка. Макар и късно, в началото на ноември месец имаше превалявания, които бяха доста позакъснели, но поникнаха пшениците. Това каза за Фермер.БГ зърнопроизводителят Ангел Вукодинов, който обработва земя в района на Съединение. 
 
„Доста са назад в развитието си – някъде около втори лист, което не е обичайно за този период  на годината, но тук е малко по-топло засега. И ако се запази времето да няма екстрени студове без снежна покривка, каквато нямаме може и да се опазим от големи провали. Не очакваме, естествено, рекордни резултати при положение, че пшеницата не е братила на есен, но пък няма да разораваме“, коментира Вукодинов и добави:  
 
„Все пак да не бързаме да изпреварваме събитията и да работата на Дядо Господ. Предполагам, че следващите няколко седмици ще са критични. Ако се опазим до края на февруари“. 
 
По думите му при другите есенни култури ситуацията е почти същата
 
„Ечемикът не само в Пловдивско, но и в страната не се сее на голяма площ. Той е в подобно на пшеницата положение. Рапицата като цяло много намаля в България по ред причини. Най-вече ценово. А и технологично е доста капризна култура. Когато цените са ниски трудно привлича фермерите да отглеждат големи площи“, обобщи земеделецът.
 
Той обясни, че при тази култура картината е шарена. 
 
„В края на август, началото на септември имаше локални дъждове и на тези места е поникнала и е в доста добро състояние. Там, където нямаше такива дъждове или пък колегите бяха позакъснели със сеитбата и не успяха да ги хванат, е в доста назад  – трети-четвърти лист. Което също е рисково като стадий на развитие, но засега е опазена. Имам колеги, които се оплакват, че не е поникнала рапицата“, обясни Вукодинов. 
 
Той подчерта, че ако температурите се запазят и не падат по-ниско от тези, които са в момента, ситуацията няма да е страшна.
 
„При всички положения, обаче, не очаквам резултати, каквито имахме миналата и по-миналата година“, добави фермерът.