Семена, посадъчен материал, препарати за растителна защита, торове, машини и др. ще бъдат показани на Международното селскостопанско изложение Агра 2018. То ще се проведе от 21 до 25 февруари в Международен панаир Пловдив, съобщиха от пресофиса на панаира.  
 
Форумът ще събере най-креативните и най-успешните компании и научни институти от сектора.
 
„Бизнес среда в България има, има и потенциал за това. Въпрос на предприемачески дух е и колко силни са предприемачите да постигат тези цели. В агросектора, заради евросредствата по ПРСР, доста фирми успяват. Благодарение на това този сектор се развива доста ускорено. Надявам се компаниите да са натрупали активи и мощ, с които сами да се справят с предизвикателствата, ако няма субсидии. Но аз мисля, че и след 2020 г. ще има програми, които ще субсидират селскостопанския сектор”, заяви Иван Соколов, главен директор на Международен панаир - Пловдив.
 
В мегафорума, който се провежда под патронажа на министерството на земеделието, храните и горите, ще вземат участие близо 500 компании от над 20 държави. Ще бъдат проведени и изложби за винарство и лозарство, за храни и напитки, опаковки, машини и технологии, за оборудване на хотели, ресторанти и търговски обекти, висококачествени италиански храни и вина.
 
 
Ще бъде показано технологично оборудване за растениевъдството и животновъдството - машини, съоръжения, помпи, лабораторни прибори, апаратура, животни. Обособени зони ще бъдат отделени на научната дейност и образование, услугите и информационните технологии. В рамките на панаирните дни ще бъде проведено и специализираното изложение за пчеларство.
Съпътстващата програма е наситена с разнообразни прояви, свързани с проблемите и тенденциите в агробизнеса.
 
Оборудване за прецизно земеделие, променящи тотално представите за фермерство, и биотехнологии, които пазят растенията от стрес и болести, ще демонстрира Международната селскостопанска изложба „Агра 2018“. 
 
Нов акцент са земеделските ферми на закрито. Технологии и оборудване за оранжерии и халета, последни модели инсталации за сортиране, ремаркета и култиватори са новите изделия на гръцки компании.
 
Икономични трактори и селскостопански инвентар ще бъдат по-широко представени на „Агра 2018“. Така фермерите ще намерят много решения за улесняване на техния труд.
 
 
Те ще имат възможност да видят традиционни и нови сортове растения и породи животни, технологии и техника за тяхното отглеждане, разработени от научните институти в Селскостопанската академия. Специалистите ще се запознаят с материали за земеделието и животновъдството, торове и препарати за растителна защита, екологични методи за обработка на земята, услуги и софтуер. Отново ще се състои и специализираното изложение „БиоАгра“.
 
Очакват се над 45 000 гости от България и Европа, тъй като по същото време в Панаира се провеждат следните международни изложби: за лозарство и винарство „Винария“, за хранителната индустрия „Фудтех“, „Дибла – идеи и продукти за интериора”, която е част от „Хорека Пловдив”, за пчеларство „Апи България“ и „Вкусове от Италия“. Съчетанието от тези делови форуми се превърна в едно от най-мащабните бизнес събития на Балканите.