Осем организации от секторите “Плодове и зеленчуци” и “Биологично производство" настояват България да ползва правото си за първо годишно изменение на Стратегически план още през месец януари 2023. Те изразяват това си становище в писмо до президента  Румен Радев, служебният министър-председател Гълъб Донев, както и да председателя и членовете на Комисията по земеделие в Народното събрание. 

Гласувайте: Одобрявате ли кандидатурата на Васил Грудев за министър на земеделието?

Според тях това трябва да стане, “за да се избегне несправедливото разпределение на бюджетите, което е заложено в одобрения Стратегически план и да се спаси отрасъла по производство на плодове и зеленчуци”. 

“Този сектор след 2007 г. в резултат на лобизъм и липса на професионално управление на земеделието се води към упадък. Не приемаме твърденията на Министерството на земеделието (МЗм), че първата година трябва да се „учим“, за да видим къде са грешките и тогава след 1-2 години да ги коригираме. 

За нас грешките са видими още преди внасянето на плана за одобрение в ЕК, така както беше видима и грешката с решението за СЕПП (Схема за единно плащане на площ), която доведе до монокултурното производство в България и обезлюди селските райони”, се казва в писмото.

Организациите настояват изменението на Стратегическия план да се внесе незабавно, поради фокта, че не е проводено общественото обсъждане върху него.  

“Не ни беше дадена възможност да изразим нашето становище, и в предоставения и вече приет от ЕК Стратегически план са допуснати множество грешки, несправедливо и небалансирано подпомагане спрямо секторите и родните производители. 

С исканото изменение сме убедени, че ще се запазят повече земеделски стопанства, произвеждащи плодове и зеленчуци, което е стъпка към решаване на обезлюдяването и демографския проблем в селата”, пише в становището на осемте браншови организации.

При интервенциите в директните плащания са налице три ставки - минимална, планирана и максимална. 

“Настояваме да се премахне заложената планирана максимална ставка, която в голяма част от мерките е изключително ниска и не кореспондира с ангажиментите, които ще поемат нашите производители и завишените разходи за производството. Най-правилно е да се излъчат представители от браншовите ни организации заедно с експерти от МЗм и да конкретизират измененията”, се казва още в писмото.

Организациите имат и конкретни преложения. Вижте ги ТУК

Писмото е подписано от:

Българска асоциация на малинопроизводителите и ягодоплодните;
Добруджански овощарски съюз;
Национална Био Асоциация;
Съюз на дунавските овощари;
Национален съюз на градинарите в България;
Асоциация български зеленчуци;
Българска асоциация на производителите на оранжерийна продукция;
Асоциация на овощарите в България

Информационната кампания "ОСП работи за нас: Много повече от политика!" се осъществява от Агригейт Медия и е съфинансирана от ЕС.

Следете темата и на cap4us.agri.bg