С пълно единодушие Общинският съвет на Добрич подкрепи дейностите в оранжериите на социалното предприятие „Чудната градина“.

„Чудната градина” – финалист на международните награди „Иновации в политиката”

Съветниците гласуваха отпускането на безлихвен кредит от 56 175 лв., за да продължат 22-ма младежи с увреждания работата си по отглеждането на различни видове зеленчуци и цветя. Върху терен от близо 4 дка те са вдигнали вече 4 оранжерии и 1 разсадник. „С тези средства ще излезем от трудната ситуация. Самоучастието на "Чудната градина" за продължаване на проектите е 25 000 лева. Това са пари за осигуровки и данъци за нашите работници, които сме спечелили с пот на челото и няма да ни бъдат върнати, след приключване на проектите“, разясняват от социалното предприятие.

Работата в оранжериите e целогодишна.Въпреки хладното време, усилията на всички през зимните месеци са насочени към създаване на разсад от различни видове зеленчуци и цветя. До 2-3 дни при вдигане на темепратурите ще започне саденето на ранното зеле на открито, което трябва да е готово още в края на май. „Решили сме да изпробваме нови сортове домати. Ще обогатим асортимента и освен традиционните домати, краставици и тиквички, ще отглеждаме и патладжан“, разказва Мария Методиева,  управител на фондация „Свети Николай Чудотворец”, по чиято идея и инициатива се изгражда „Чудната градина“. 

За да произведат собствен разсад, младежите от оранжерията реализират една идея – да използват повторно пластмасови кофички. За тази цел те излязоха с призив в социалните мрежи и получиха хиляди контейнерчета, в които заложиха семенцата на новата реколта.

Екологичната инициатива се ражда още през миналата година малко на шега, както споделя Мария Методиева и допълва: „Ползваме кофичките многократно. Тази година решихме да разширим обема на продукцията и респективно на разсада, затова имаме нужда от още много“. Първият разсад, който е готов в пластмасовите изделия втора употреба, са 10 000 стръка ранно зеле, които в най-скоро време ще бъдат в градината. Екологичните инициативи не спират до тук. Тъй като теренът е все още беден на хумус, младежите са отделили място за компостиране. 

Въпреки трудностите, пандемията и наложените мерки, 2020 г. се оказва успешна за „Чудната градина“. Всички произведени зеленчуци и цветя са реализирани. Фондацията успява да реализира редица проекти, чрез които да популяризира екологично чистите зеленчуци. Продукцията се предлага на място в градината, на фермерското изложение и в малки магазини.