Със заповед на изпълнителния директор на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) от 23 януари 2020 г. в цялата страна е обявена повишена епизоотична готовност по отношение на болестта Инфлуенца по птиците (птичи грип).

Защо забраниха пазара на домашни птици във Враца?

Превантивно се забранява отглеждането на открито на домашни птици от всички видове, както и провеждането на изложения и пазари за птици на територията на страната.

Започват проверки в обекти, отглеждащи птици за изпълнение на мерките за биосигурност и програмата за надзор на болестта

Относно дивите птици ще се проведат срещи с представители на орнитоложки дружества, ловни организации, регионална дирекция по горите за набелязване на мерки за извършване на засилен надзор при дивите птици.

Текущите проверки и забрани бяха представени на извънредните заседания на Областните епизоотични комисии в страната.

Такива вече се проведоха в областите Плевен, Шумен, Враца и Пазарджик.

В Европа стремително се разпространява птичи грип

Важна част от представените задължения на собствениците на животновъдни обекти/ЖО/(лични стопанства и ферми)  са:

 - Да уведомяват незабавно, обслужващия ЖО ветеринарен лекар или кмета на населеното място при отклонение в здравословното състояние на отглежданите птици или при завишена смъртност.

 - Да не допускат излизането на птиците извън границите на фермите/дворовете.

 - Да не допускат контакт между диви мигриращи или синантропни птици и домашни птици.

 - Да засилят охраната на животновъдния обект и осигурят условия за дезинфекция на влизащите и излизащи в и от обекта ПТС и хора. Да дезинфекцират дрехите и обувките при обслужване на обекта и  ги сменят при напускането му.

 - Да  поят птиците само с питейна / чешмяна / вода.

 - Да съхраняват в закрити помещения фуража, с който изхранват птиците.

 - Всички трупове на умрели домашни птици, след аутопсия от обслужващия ветеринарен лекар да бъдат предавани на инсинератора. 

Птичият грип вече засегна няколко европейски държави - Полша, Словакия, Унгария... В средата на януари огнище на птичи грип бе локализирано и в съседна Румъния

През 2019 г. Инфлуенца по птиците бе регистрирана в два региона у нас. Общият брой на огнищата беше 5.