Производителите на зеленчуци, които досега са имали ангажименти по две интервенции, свързани с опазването на изчезващи български сортове са в неведение относно бъдещата си работа, тъй като все още няма публикувани нови списъци със защитените видове и сортове. 

Божидар Митов: Фермерите трябва да са по-упорити. Това е в основата

 

През тази година приключват ангажиментите ни и предстои да се поемат нови. Само искаме яснота за какъв период и кои сортове са в новите списъци. Нека да се реши кои сортове са устойчиви и кои са застрашени и искаме да ги запазим“, коментира за Агри.БГ Нихат Расим от разградското село Брестовене. Той е един от малцината смелчаци в страната, които се наемат да запазват старите родни сортове. 

Предстои да се подготвят терените за следващия производствен цикъл, да се предвиди необходимото количество семена, както и всички останали разходи. Досега Нихат Расим е започвал производството на разсад в края на февруари, но с въвеждането на специални контейнери, в които вече е инвестирал, производството на разсад ще бъде много по-рано. 

Наблюденията му от горещото и сухо лято показват, че резултатите и добивите от българските и вносните сортове са приблизително еднакви, въпреки огромната разлика в цените и очакваните ефекти. 

„Цената на 1 килограм семена за пъпеши при нас е 100 лева, а на хибрида 800-900 лева. За всичките зеленчуци разликата е такава. При нас краставицата е по 150 – 200 лева/кг, а когато ги вземем по бройки, семената излизат над 1000 лева за кило. Разликата в цените е огромна, обаче ефектът при тазгодишните горещини не е налице и не е оправдано да се вземат толкова скъпи семена“, смята Расим. 

Според него не трябва да се занемарява отглеждането на сортове, които имаме в България от стотина години, а „в същия момент сега си играем с хибриди, за които не знаем догодина какво ще стане с тях. Още не съм видял хибрид на 10 години да стои същия“, каза още зеленчукопроизводителят. 

Нихат е доволен от стопанската година, въпреки тежките климатични условия.

„Предвидих ситуацията с необичайните суши, тъй като отдавна се говореше, че лятото ще е горещо. Още при засаждането заложих малко повече азот, който да се усвои бързо при дъжд. Освен това направих листно торене, за да подпомогна растенията. Точно заради това моите растения се запазиха добре и зелени.

Така само до някаква степен сме им помогнали, но ако не бяхме направили и това нещо, годината можеше да бъде и нулева, както виждам, че се случва при някои други колеги“, обобщава производителят. 

Фермерска история от Орфей Милк: Затворен кръг на производство и истински български храни

 

Все пак ситуацията не е безпроблемна и за Нихат, през тази година зеленчуците са по-дребни, но на вкус са много добри. Това особено ясно се е усетило при дини, пъпеши и домати.

Най – трудно са оцеляли при сушата доматите. „Става въпрос за издръжливостта, необходимо е веднага да се консумират или консервират“, уточнява производителят.

Намаляло е предлагането за свежа консумация по пазарите, но въпреки това реколтата е реализирана, зеленчуците са изкупени за домашно консервиране от дългогодишните клиенти, които знаят качеството на стоката, произведена от Расим. 

Интересът към зеленчуците е бил доста голям, тъй като хората отрано са видели в собствените си градини, че реколтата им изгаря и са тръгнали масово да пазаруват зарзават. 

През тази година Нихат Расим е успял да продаде много зелени домати, понеже търсенето им за туршии е било голямо. Корнишоните също тръгнали добре от самото начало, дори още прибира от тях.

Дини и пъпеши също има още на полето, те се развиват добре и още 2-3 седмици ще берем“, споделя той. 

Нихат е благодарен, че природата е била благосклонна към землището на Брестовене това лято и на няколко пъти е преваляло по 10-12 литра на кв.м, докато в съседни общини не е капнало и капка дъжд.