В началото на следващия месец ще започне кампанията за изкупуване на тютюна oт тазгодишната реколта. Седем са фирмите, които проявяват интерес към изкупната кампания на двете сортови групи тютюн “Кабакулак” и “Бърлей” в Североизточна България., като 3 от тях са български, а останалите гръцки и американски. Това съобщи за Радио Шумен председателят на националната асоциация на тютюнопроизводителите в България Цветан Филев.

Според Филев тазгодишната реколта ще е качествено по-добра от миналогодишната, причина за което е сухото лято. Според данните на Асоциацията от сортовите групи Бърлей и Вирджиния ще се запазят миналогодишните количества - около 3-4 хил. тона за Бърлей и около 7-7 500 хил. тона за Вирджиния.

 

В края на месец октомври ще се проведат информационните срещи - семинари със земеделските производители. На тях ще присъстват и представители на асоциацията и търговци, уточни Филев. На 27 октомври от 10 часа в община Каолиново ще бъде първата среща-семинар със стопаните от района, а по-късно и в община  Дулово. На 28 октомври семинари ще има и в общините Главиница, Тутракан и Сливо поле.


На 17 октомври екип на асоциацията ще присъства на годишно общо събрание на Международната организация на тютюнопроизводителите ITGA, която ще се проведе в Мадрид. На него ще присъстват представители от 25 държави, сред които САЩ, Бразилия, Китай, Индия, Виетнам и други.


Асоциацията ще присъства на годишното събрание на световната организация ИТКА, пред която ще представи подробен отчет за 2014 година и прогнозите за тази година. Филев припомни и че България ще бъде домакин на 35-тия конгрес на Европейската асоциация на тютюнопроизводителите УНИТАБ през 2016 г.
 

© 2015 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!