Работна група се събира в Министерството на земеделието и храните (МЗХ), за да обсъди казуса с Наредбата за специфичните изисквания към млечните продукти, предаде БНТ.

Сформирана работна група с представители на всички заинтересовани страни трябва да направи задълбочен анализ на действащата досега наредба и да се предложат поправки, които да гарантират качеството и безопасността на млечните продукти и защитата на потребителите, след като стана ясно, че решението на съда няма да бъде обжалвано.

Според ВАС, оспорената от преработвателите наредба, е в нарушение с Европейските регламенти, тъй като преработвателите е трябвало да получат двумесечен гратисен период, в който да въведат необходимите промени – до месец октомври, а наредбата е влязла в сила още в края на август. Според приетите промени на производителите на млечни продукти се забраняваше в рамките на едно предприятие да произвеждат продукти от мляко и т.нар. "имитиращи" продукти, със съдържание на растителни мазнини. Млекопреработвателните предприятия трябваше да изберат какво да произвеждат - млечни или имитиращи продукти

Пред Фермер.БГ животновъди алармираха, че отпадането на промените в Наредбата ще бъдат погубни за млекопроизводителите. Фермерите се заканиха да протестират и дори да поискат оставката на президента. Те са притеснени не само за бъдещето на фермите си, но и за здравето на потребителите, които отново ще ядат вредни продукти.

Фермерите дори дадоха предложение да се въведе данък за имитиращите млечни продукти. „Българската държава трябва да наложи данък от 2,50 лв за килограм имитиращ продукт, за да може поне малко ценово да се изравни ситуацията с млечните продукти, посочи Колев. От тази сума предлагаме 50 ст да отиват към Социалното министерство, 1 лв – към здравното министерство, защото тази продукция е крайно вредна за здравето на потребителите и 1 лв да бъде субсидия за животновъдството. Държавата има право да направи това, но при положение, че не се прави, няма как продуктите от истинско мляко да се конкурират с растителните, посочиха от Националното сдружение на млеко и месопроизводителите.


 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!