В държавата, и по-конкретно в Министерството на земеделието и храните, няма осигурен ресурс за изплащане на евросубсидиите и националните доплащания.

Вече се чака последният срок - 30.6.2009 год., когато такива пари също няма да има, защото дотогава много от клоновете на банки ще бъдат фалирали в България, а икономическата криза ще ни притисне “до стената”. Кредитирането в страната сега и за близкото бъдеще е спряно. Масово се рекламират депозити с големи лихви, за да се привлече свободният ресурс на населението, който автоматично се изнася в чужбина, където са централите на българските банкови клонове.

Така другите държави започват кредитирането на бизнеса си с цел подпомагане на местната икономика, за сметка на парите на наивните българи - открили си депозити и разчитащи, че държавата ще гарантира 100 000 лева изплащаемост при фалит на банката. Докато някой обаче изплати този гарантиран минимум, инфлацията ще бъде така огромна, че вместо 100 хил. лева, вложителят ще получи 1000 лева и то след дългогодишен период.
 
От агроминистерството отговарят: “Всичко е наред при вас, но системата не ви е изпратила за плащане към счетоводството.” На въпроса ми: “Как става изпращането към счетоводството за плащане?”, отговорът беше: “Ами на случаен принцип...” Нещо като тото, лотария или пък казино.
 
Пари бяха изплатени на земеделски производители - близки на управляващите, или техни подставени лица, на които никой не е извършил теренна проверка. Това означава, че поне една част от тях не работят реално земя.

Средствата получиха и множество дребни земеделци, които са по-многобройната част от общността, за да се предотвратят масови стачни действия. Това е самата истина. Заявявам го абсолютно отговорно и много се надявам прогнозите ми да не се сбъднат.

Това каза за “Монт-прес” собственичката на счетоводна къща А.М. Изнесеното е стресиращо, но то е само едно мнение, от което самата тя се страхува, да не би да се реализира.

Източник: Монт-прес