Разполагаемите бюджети в Министерството на земеделието са изчерпани. Те са похарчени по схемите de minimis, но ще търсим всякакви възможности, за да подпомогнем розопроизводството, каза заместник-министър Явор Гечев на среща с представители на бранша. 

На среща в министерството: За какво ще настояват производители и преработватели на маслодайна роза

По думите му розопроизводството е един от секторите, за които е имало индикации, че ще бъдат проблемни. Той посочи, че тези продукти са скъпи, затова и попадат сред рисковите. 

„По отношение на вноса на розово масло ще искаме вторичен контрол от НАП. Целта е да бъде изсветлен секторът“, каза още Гечев.

Участниците в срещата бяха единодушни, че има наличие на сериозен дисбаланс между търсене и предлагане на розовото масло в национален и международен аспект. 

Производството на розово масло превишава два пъти потреблението, което поражда сериозни излишъци. Това, от своя страна, води до невъзможност и липса на ликвидност при преработвателите да изкупят розов цвят. 

Заради кризата от COVID-19 българските розопроизводители изпитват  затруднения с реализация на продукцията. Ресорното министерство търси варианти за подпомагане на фермерите, увери Явор Гечев.