В Лудогорието зърнопроизводители, заедно с министъра на земеделието Десислава Танева откриха жътвата на ръж по проекта Хляб на мира. Събитието се организира за втора поредна година, като тази година домакин е стопанството на Мариела Йорданова, заместник-председател на НАЗ и председател на Сдружението на зърнопроизводителите от Лудогорието.

Зърнопроизводители, заедно с министъра на земеделието Десислава Танева откриха жътвата на ръж по проекта „Хляб на мира“ в землището на гр. Кубрат. Проектът се осъществява за втора поредна година, като през 2015-та домакин е стопанството на Мариела Йорданова, заместник-председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ). 

 
Проектът  Хляб на мира се осъществява под патронажа на германския министър на прехраната и земеделието Кристиан Шмид по повод 25-годишнината от падането на Берлинската стена. 
 
Домакин на проекта през тази година е Полша, където през есента ще бъде замесен Хлябът на мира. 
 
След представянето на инициативата „Хляб на мира“, беше приготвен ръжен хляб по стар български обичай, предаван  през векове. В замесването на хляба се включи и земеделският министър Десислава Танева.  
 
Събитието завърши на полето с ръжта, където както повелява ритуалът преди жътва, беше отправена молитва за здраве и берекет. 
 
Кулминацията на тържеството беше изпълнението на живо на фолклорна музика и танци. 
 

 


 


 


Повече за инициативата „Хляб на мира“.

 
През 2012 г. в Берлин се учредява гражданското обединение Асоциация „Хляб на мира“, чиято цел е ознаменуването на падането на Берлинската стена и връзката на този акт със запазването на мира и устойчивото земеделие. Разрушаването на Берлинската стена, като символ на „Желязната завеса“, е повратен момент в историята на стария континент; събитие, което олицетворява премахването на политическите и икономическите граници, до преодоляване на разделението и в крайна сметка има безспорна роля в разширяването на Европейския съюз на изток, а това от своя страна до най-голямото постижение на ЕС – запазването на мира. Мирът, разбира се, оказва пряко влияние върху развитието на земеделието и осигуряването на прехраната.
 
Проектът се осъществява под патронажа на германския министър на прехраната и земеделието г-н Кристиан Шмид. Изпълнението стартира през 2013 г., когато в 12 държави членки на ЕС от Централна и Източна Европа са засети семена от ръж, добити от полето около Помирителната църква в Берлин (мястото на някогашната Берлинска стена). Част от получената реколта страните-участнички изпратиха обратно в Берлин и тя бе използвана за символичното замесване и изпичане на Хляба на мира. Проявата се състоя по време на международна конференция на държавите-партньори в края на м. септември 2014 г. Форумът протече в присъствието на официални лица от всички страни – министри и зам.-министри на земеделието. Конференцията завърши с приемането на обща декларация за продължаване на инициативата и ежегодно провеждане на тържествената церемония с ротационен принцип на домакинство. През есента на 2015 г. домакин ще бъде Полша, а българската страна ще посрещне своите европейски партньори през 2017 г.
 
Българското участие.
 
НАЗ се включва в инициативата през м.юни 2013 г. Председателят на НАЗ по това време, г-н Ангел Вукодинов, поема ангажимента за отглеждането на първата реколта от ръж на българска почва. Семената са положени в землището на с. Драгомир, близо до гр. Съединение. В исторически план мястото на сеитбата има отношение към посланията на Проекта – премахване на границите и разделението, сътрудничество и единство.
 
НАЗ поверява грижата за следващата реколта от ръж 2014/2015 г. на Председателя на Сдружението на зърнопроизводителите от Лудогорието и настоящ зам.-председател на НАЗ – г-жа Мариела Йорданова. Нейното стопанство се намира в района на Кубрат и е част от Лудогорието, характеризиращо се не само с плодородната си почва, но и с културно-историческото си значение, свързано с археологическото наследство от Тракийската и Римската цивилизации.
 
По отношение състоянието на ръжта – относително благоприятните климатични условия позволиха на ръжените посеви да се развият оптимално и се очаква добивът за 2015 г. да бъде повече от задоволителен.
 
Една част от произведената ръж ще бъде изпратена за приготвянето на тазгодишния Хляб на мира в Полша, друга – ще бъде отделена за сеитбата през есента на 2015 г., а с останалото количество ще бъде направено дарение под формата на хляб.© 2015 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!