Реколтата е отлична, плодовете са здрави, без напуквания, въпреки че количествата са със средните за нивото страната от 500 кг от дка. Това съобщи зам.-директорът на Института по земеделие в Кюстендил

добив

, доц. д-р Димитър Сотиров в края на кампанията по брането на черешите. 

И на вас ли ви отрязаха главите" по подмярка 4.1.2?

По негови думи през тази година произведената реколта в Кюстендилско е около средното ниво за страната, тоест 500 кг от декар, но за сметка на това качеството е било на изключително високо ниво.

„По време на черешобера почти нямаше валежи. Затова нямаше загнивания и напуквания, а от там и нивото на самите плодове беше изключително добро“, обясни агроспециалистът. Само в Горна Козница и селата над Драговищица реколтата остава неприбрана, според доц. Сотиров, цитиран от monitor.bg.

Изкупната цена на черешите за района и тази година бе изключително ниска, изтъкна доц. Димитър Сотиров. На пунктовете черешите се изкупуваха по 80 ст./кг, каза той. 

В същото време обаче стопаните, които са имали договори с големи търговски вериги и прекупвачи са успели да продадат продукцията си на добра цена от 1.50 лв. – 2 лв./кг.

„Тези, които са продали черешите си на прекупвачи определено са доволни. За останалите обаче не можем да кажем същото. Това не е добра цена за самите производители, но това е положението. Преработвателните предприятия са недостатъчно, но точно те диктуват цената на практика“, обяви още доц.Сотиров. По негови думи разкриването на подобни предприятие е крайно наложително, защото черешите в региона са много, а преработващите фабрики в областта са едва 3.