На 26 октомври започва приемът на заявления по Националната програма по пчеларство (НПП) за 2021 г. Отпуснатият финансов ресурс е в размер на 6 400 202 лева.

Пчеларство: Кошерите се увеличават, но средният добив на мед пада

Документи ще се приемат в областните дирекции на Държавен фонд „Земеделие” (ДФЗ) по постоянен адрес на физическото лице и по адресна регистрация на юридическо лице. Приемът ще продължи до 6 ноември 2020 г.

Възможности за кандидатстване за пчелари

По мярка А пчеларите ще бъдат подпомагани при купуването на дребен пчеларски инвентар. 

По мерки Б, Г и Д се включват дейности за борба срещу вароатозата, за извършване на лабораторен анализ на меда и закупуване на кошери, пчелни семейства и майки. 

А мярка В е насочена към подвижното пчеларство.

Пчеларите могат да изтеглят образец на заявлението за подпомагане от ТУК.

Възможности за кандидатстване за сдружения и организации

Пчеларските сдружения и организации също могат да кандидатстват за подпомагане по мерки А, Б, Г и Е от 26 октомври до 6 ноември 2020 г. 

През предстоящия прием за сдруженията и организациите се отварят и допълнителни възможности за кандидатстване по мярка Б, а именно „Изследване за резистентност на Varroa destructor към ВМП, разрешени за употреба за борба с вароатозата“ и по Мярка Г „Изследване на проби от хранителните запаси на пчелните семейства /мед, прашец/ за остатъчни количества вещества от пестициди над пределните норми“. Мярка Е, Тема 1 „Инвентаризация на медоносната растителност в страната“ и Тема 2 „Криоконсервация на семенна течност от търтеи (миксиране на семенна течност)”, са насочени към научни институти, научни организации и висши училища. 

Мнението на фермерите

Въпреки добрите новини покрай отварянето на новия прием, много от пчеларите няма да се възползват от предоставената възможност за участие.

"Все още не са изплатили средствата по предходния прием, а отварят нов. Не знам кой ще кандидатства", коментират пчелари пред Агри.БГ.

Овощари: Готови сме да плащаме за опрашване!

Наши читатели също изразиха своето недоволство към структурата на самата Пчеларска програма.

"Простете, но кой измисли тези програми, те са класически пример за крадене на парични средства.. Защо не се дават пари, дори и минимални средства в зависимост от средната бройка пчелни семейства през последните пет години? Или някакъв друг подобен вариант. От пчеларската програма в момента няма смисъл. През 2011 година купих 50 кошера точно по програмата, след три години те изцяло се разпаднаха. На пчелина ми имам 2 кошера от 1923, четири от 1944 година, 12 от 1956 година и те са в идеално състояние. На тях нищо им няма. А тези ..?", питат риторично читатели на Агри.БГ.

На среща във Велико Търново, председателят на Сдружение за биологично пчеларство също повдигна темата. По думите му в Общата селскостопанска политика (ОСП) след 2020 г. пчеларите ще настояват за по-справедливи плащания.

“Към момента ние не сме включени в никакви плащания, но в новата ОСП, ще настояваме за такива. Ще искаме подпомагане за пчеларството, което обаче да бъде обвързано с производството. Другото основно и задължително нещо е официална реализация. Само така ще можем да елиминираме виртуалните пчелни семейства. Нужен е и сериозен ветеринарен контрол”, каза Петко Симеонов и добави, че неговото сдружение ще настоява и за изработването на мярка за опрашване.

 

 

Следете темата и на cap4us.agri.bg.