Нова проектонаредба на земеделското министерство цели да даде право на Държавната агенция „Електронно управление“ да получи 100% авансово плащане от Държавен фонд „Земеделие“ (ДФЗ) без да е необходимо да представя обезпечение под формата на банкова гаранция или запис на заповед. Предлагат се и промени, касаещи сроковете за одобрение на искано авансово плащане за другите бенефициенти по останалите мерки.

Таванът на субсидиите не е затворена тема

Държавната агенцията е единствен бенефициент по мярка 7.3 за изграждане на широколентова инфраструктура, която беше отворена през януари тази година.

Предложените изменения засягат Наредба №4/2018 г. за условията и реда за изплащане, намаляване или отказ за изплащане, или за оттегляне на изплатената финансова помощ за мерките и подмерките от Закона за подпомагане на земеделските производители.

В същото време от ведомството предлагат промени условията за спиране на сроковете за разглежданите искове за авансови плащания от бенефициентите по мерките от ПРСР 2014-2020, когато има съмнения за нередности или неясноти по предоставените документи. Такива спирания ще се налагат в случаите:

  • когато ДФЗ-РА е изискала от кандидата документи, касаещи искането за авансово плащане;
  • представените документи будят съмнения за нередност и се налага допълнителна проверка от структурно звено на ведомството. Проверката не може да продължи повече от три месеца. Предвижда се ДФЗ да изпраща до бенефициента уведомление за спирането на срока за удобрение и да посочва мотивите за това;
  • при съмнения за измама и сезиране на прокуратурата или при наличие на образувано досъдебно производство, от чиито изход зависи решението за авансово плащане;
  • когато се установи необходимост от становище на други органи или институции извън ДФ „Земеделие“ - РА. Тогава периодът за решение се удължава до получаването на нужната информация.

Проектонаредбата е публикувана със срок за обществено обсъждане до 29 март 2021 г.