Продължава задимяването на Каварна. Причина за това е избухналият в неделя сутринта пожар в покрайнините на града близо до новия гробищен парк. От целия град в общината вече два дни пристигат сигнали за неприятна миризма и силно задимяване, като на места жителите на Каварна посочват и невъзможност за дишане.

Гласувайте в новата ни анкета: Какво очаквате от служебния земеделски министър?

Репортер на Агри.бг видя на място още в неделния ден, че огънят гори в купчини лавандулови остатъци. Те са струпани в ожъната пшенична нива, която също е обхваната от пламъци.

Към момента пожарът е овладян, пламъците и основното огнище са затрупани с инертни материали, но димът продължава да се разнася над черноморския град.

Общината е уведомила съответните органи – РИОСВ-Варна, РЗИ, полиция, прокуратура, за да бъдат предприети съответните действия. Установен е собственикът на пламналите растителни отпадъци от лавандула, който е заявил пред пожарникарите, че не фирмата му изнася остатъците от етерично-маслената култура за Румъния и предполага умишлени действия. Предстои извършването на проверка по случая.

Проблемът с остатъците след преработка на лавандула стои много сериозно през последните години в Добричка област, особено с нарастването на площите с тази култура до близо 90-100 000 дка. Колкото и да е приятен ароматът на лавандулата, пламналите отпадъци след добиване на етерично масло изпускат тежка и неприятна миризма, придружена с обилно задимяване. През последните години Добрич беше обгазяван многократно след умишлено или не изгаряне на растителни остатъци вместо извозването им до сметище.

Въпросът стигна до Народното събрание и беше разискван от депутатите, като производителите настояват отпадъкът да не се третира като такъв и да е наложително депонирането му, а да се използва за наторяване на земеделски площи.