В Истанбул започват преговорите по сделката за износ на украинско зърно през Черно море между представителите на ООН, Русия, Украйна и Турция.

Гласувайте: Планирате ли инвестиции в стопанството си през тази година?

Действащото в момента споразумение изтича на 18-ти май и Москва обяви, че няма да го удължи, ако не бъдат изпълнени определени условия за улесняване на износа на руско зърно и торове.

Русия фактически спря изпълнението на зърнената сделка, като отказва да регистрира, плавателните съдове, натоварени с украинско зърно, твърди Киев. 

По-рано ООН съобщи, че през май броят на инспекциите на корабите, участващи в инициативата, е намалял до средно 2,9 на ден (през април цифрата е била средно 4 инспекции на ден). По-специално, в неделя и понеделник, не са извършвани проверки.

Вносът на пшеница, царевица, рапица и слънчоглед от Украйна е стопиран (обновена)

"Да, има такива проблеми, периодично се заявяват. Но ние водим преговари със страните, разбира се, те не винаги са лесни, но продължават", каза източник, запознат с преговорите, пред РИА Новости.

Черноморската зърнена инициатива, която беше подписана на 22 юли 2022 г. от представители на Русия, Турция, Украйна и ООН, включва износ на украинско зърно, храни и торове през Черно море от три пристанища, включително Одеса. Координацията на корабния трафик се извършва от Съвместния координационен център в Истанбул. От 18 март 2023 г. Русия удължи сделката за 60 дни - до 18 май Украйна настоява, че сделката е удължена за 120 дни.