Европейската комисия (ЕК) и Мрежата за научни изследвания и иновации на европейските региони (ERRIN) продължават с разпространението на манифеста за почвите и тяхното здраве. Представители на ЕК говориха за ползите от манифеста, опазването на почвите и тяхното здраве във втория ден на EU AgriResearch Conference, която се проведе в Брюксел. Агри.БГ бе част от събитието.

Вижте още: 61% от почвите в ЕС са в лошо състояние

Манифестът за почвите подчертава спешната необходимост от действия за защита на здравето на почвата. Той представлява ключова стъпка за по-нататъшно местно ангажиране чрез мобилизиране на региони, общини, организации, предприятия, училища и други заинтересовани страни, както и гражданите на ЕС. 

По време на събитието стана ясно, че всички те вече могат да станат част от общност, която се грижи и действа за здравето на почвата. 

За почвата и мисията на ЕС
Инициативата подкрепя създаването на 100 “живи” лаборатории (места за експериментиране с почва) и фарове (сайтове за споделяне на добри практики), които да доведат до прехода към здрави почви в селските и градски райони до 2030 г. 

От старта си през 2021 г. над 300 милиона евро са отделени за програмата за научни изследвания. Заявления за подаване предложенията за научни изследвания и иновации по последната работна програма са отворени до 20 септември 2023 г.

Вие също може да бъдете част от мисията 
Манифестът има за цел да обедини регионални и местни политици, заинтересовани страни и граждани в жизнена общност, която се грижи за здравето на почвата. 

Подписалите документа признават необходимостта от действия за здравето на почвата и ще могат да участват в различни дейности. 
Те ще имат достъп до най-новите резултати от научните изследвания, заедно с възможността да участват в дейности за споделяне на знания и събития за обмен на най-добри практики за нашите почви.

С подписването на манифеста организациите и отделните лица демонстрират своята ангажираност към опазването и възстановяването на здравето на почвата. Но също така и могат да помогнат изграждането на инерция към по-устойчиво бъдеще.

Агри.БГ вече подписа манифеста, заедно с индийския активист и мотивационен лектор Садгуру, Марк Льометър, генерален директор за изследвания и иновации (RTD) в ЕК и Волфганг Бъртшер, генерален директор в Генерална дирекция „Земеделие и развитие на селските райони“ в ЕК.