Трябва да се да се пазим от възможностите за спекулативно надуването на инвестиционни балони в отделни отрасли и да бъдем много внимателни в използването на европейските средства и в определянето на приоритетите за страната ни в областта на земеделието. Това коментира по време на форум, организиран от в-к Капитал, за предизвикателствата пред земеделския сектор зам.-министърът на земеделието и храните Васил Грудев, предаде репортер на Фермер.БГ.
 
По думите на Грудев Сектор Земеделие се превърна в доста атрактивна ниша за инвестиране, а това трябва да се стимулира, но трябва да бъде използвано разумно. Именно затова с ПРСР фокусирането на инвестициите е основен момент. То е правено на базата на нуждите на определени подсектори в земеделието. Приоритетните ни сектори за развитие на земеделието до 2020 г. са в производството на плодове, зеленчуци, животновъдството и нишата на биологичното земеделие – умерено, там, където тя съществува, каза зам.-министърът на земеделието. 
 
Това не означава, че останалите инвестиции в сектор земеделие ще се разглеждат като недобри, подчерта Грудев.  
 
Зам.-министърът коментира още, че „трябва да избягваме от лековатото мнение, че Европейските пари са задължителното условие за развитие то на даден сектор. Погрешна икономическа стратегия е да залагаме на производство, разчитащо само на субсидиите, както в средносрочен, така и в дългосрочен план. Не трябва да разглеждаме възможностите за финансиране само като възможност за инвестиране. Това е един от уроците, който трябва да сме си научили от старата ПРСР и САПАРД, посочи Грудев. 
 
 
© 2015 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!