Водим разговори с браншови организации, за да излезем на протести заедно с колегите от другите европейски страни. Искаме да направим заедно един форум, на който да поканим Комисията по земеделие към Европейския парламент, министри на земеделието, евродепутати. Идеята е да изложим проблемите, които явно трудно стигат до Европейската комисия. Те не виждат проблемите, с които ние, работещите, се сблъскваме. Не знам защо. Това е политика, която няма нищо общо с реалността.

ГласувайтеОчаквате ли трудности при кандидатстването по Кампания 2023 за директни плащания?

Така Радостина Жекова, председател на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите, обобщи пред Агри.БГ готовността на фермерите у нас да излязат на поредните протести заедно с европейските си колеги. 

Подадената от българските фермери ръка за съвместни преговори и протестни действия вече е приета. „Полските колеги изпратиха писмо, в което подкрепят исканията ни и посочват, че ситуацията вече е нетърпима“, допълни още ръководителят на браншовата организация в Добруджа.  

Какво искат зърнопроизводителите? 

„Солидарните коридори за зърно от Украйна да бъдат транзитни, да не остават в европейските държави, защото сега са в ръцете на търговците и не стигат до третите страни, т.е. до целта си. Със сигурност искаме да има проследяемост на всяка една стока, която влиза у нас и в ЕС – къде е, кой я произвежда, какви етикети има, кой я съхранява.

Искаме да не се сместват партиди европейско и украинско производство, защото няма как да смесиш стока, произведена по различни технологии. Всички знаем, че украинците ползват продукти, забранени в ЕС. Ако това е начинът ние да компрометираме партиди за Европа, това е неприемливо за нас, ние изпълняваме стриктно забраните, изпълняваме зелена сделка, но в един момент се оказва, че това няма никакво значение“, обясни Жекова.

Исканията на зърнопроизводителите включват още изравняване на субсидиите за държавите-членки. „Стига с това стари и нови държави-членки! Ние изпълняваме абсолютно същите изисквания като останалите си колеги в ЕС и би трябвало да бъдем поставени на равни начала. Не може единият да получава 180 евро/ха, а другият – 100. България е в дъното на таблицата по подпомагане.

Ние имаме един куп ангажименти и ние ги спазваме. Не можеш да налагаш само рестрикции и забрани“, възмущава се още производителката. Тя припомни, че министър Явор Гечев вече обяви категоричната позиция на страната ни пред Брюксел, в която ще настоява за изравняване на субсидиите в ЕС за земеделските производители още през настоящата година. Документът ще бъде внесен на следващото заседание на Европейския съвет.