Германската Федерална агенция за земеделие и храни (BLE) публикува списък на бенефициерите на земеделски субсидии през финансовата 2019 г. Сред първите 15 липсват фермери, пише сайтът Agrarheute.

Субсидии: Премахват плащания за дейности, вредни за природата

Всяка година BLE публикува онлайн данните на всички получатели на плащания от селскостопанските фондове на ЕС.

Един поглед на базата данни показва, че най-големите суми не са отишли в отделни стопанства през изминалата година, а по сметките на държавни стопанства, общини и организации на производители. Голяма част от финансовата подкрепа е използвана за опазване на природата и управление на водите, както и за подпомагане на сектор "Плодове и зеленчуци" с цел засилване на сътрудничеството между организациите на производителите.

Дори големите земеделски стопанства, обединени под формата на кооперации или дружества с ограничена отговорност, не присъстват сред лидерите в класацията.  

Критики по адрес на големите суми, които текат към неземеделски производители

Публикуването на данните за разпределението на субсидиите в селското стопанство винаги води до критики в Германия по отношение на системата за директните плащания в ЕС.

„Грийнпийс“ например наскоро се оплака, позовавайки се на информацията в базата данни, че наследниците на основателите на марката Aldi, която включва две вериги за отстъпки с над 10 000 магазина в цял свят, са закупили толкова много земя миналата година, че получават над 900 000 евро годишно като данъчен бонус.

„Групата Lürssen, известна с производството на луксозни яхти и бойни кораби, през 2019 г. също е имала позлатени земеделски стопанства с малко под 1 милион евро“, коментират от екологичната организация.

Топ 15 получатели на селскостопански плащания за 2019 г.

От общата помощ от селскостопанските фондове на ЕС, изплатени през 2019 г., 179 бенефициери са получили над 1 милион евро. На 45 от тях е изплатена подкрепа в размер на над 2 милиона евро, а плащания за над 3 милиона евро са постъпили по сметките на 16 бенефициери.

Сред 15-те най-големи получатели на земеделски субсидии през изминалата година са Държавна служба по околна среда (LfU), Потсдам: 20,0 милиона евро; Мекленбург-Западна Померания, Министерство на земеделието: 10,2 милиона евро; Долна Саксония Държавна агенция за управление на водите, защита на крайбрежието и опазване на природата (NLWKN): 8,6 милиона евро; Държавна агенция за защита на крайбрежието, Национален парк и морска защита: 6,9 милиона евро и др.

 

ВИЖТЕ ОЩЕ

ДФ „Земеделие”: Изтича срокът за отчитане на пръсканията при картофите

Българският мед влезе в големите търговски вериги

Танева за мярка 11: Плащане идва в края на седмицата