Малки и средни фермери, включително био-животновъди от редица западноевропейски страни подготвят протести заради нуждата от подкрепа след отпадането на млечните квоти в края на Март 2015. Очаква се следващата седмица в Брюксел да се проведе "траурен марш" на млекопроизводителите, както и да бъдат запалени бали със слама и разлято прясно мялко пред сградите на Европейската комисия и Европейския парламент.

 

Във Великобритания пък, фермерски организации започнаха различни инициативи в подкрепа на потреблението в магазините - на произведеното на тяхна територия мляко. Сдружение на млади фермери организира кампания по публично пиене на мляко - демонстративен изказ на подкрепа за локалните ферми и защита срещу вносната продукция.

 

След отпадането на млечните квоти, най-засегнати ще бъдат фермерите, които развиват фамилно и био животновъдство, а най-печеливши - корпоративните животновъдни стопанства. Те се очаква да залеят пазара на мляко, а именно решението на потребителите да избират в магазините произведената локална продукция се оказва най-ефективния инструмент за подкрепа на фермерите.

 


 

© 2015 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!