С около 30-40% по-слабо потребление на пчелен мед отчита Недялка Михова, дългогодишен пчелар от Добричка област.

Гласувайте: Планирате ли инвестиции в стопанството си през тази година?

Заедно със семейството си тя отглежда 200 пчелни семейства в добруджанското село Прилеп. „Намаляват както клиентите, така и потреблението на мед. Ако преди са купували до пет буркана, сега ще си вземат един.

Принудени са да се лишават от тази храна заради ниска платежоспособност“, споделя пчеларката. За съжаление вече планира да редуцира броя на кошерите заради ситуацията - висока себестойност на меда и пчелните продукти и ниска покупателна способност.

„Въпреки че реализираме единствено и само на дребно произведените от нас мед и пчелни продукти, пазарът не е много добър. Още от лятото на 2022 г. вдигнахме цената символично. Един етикет вече е 0,30-0,40 лв., един буркан е 1 лев с капачката. Така че на практика не сме вдигнали цената на самия мед, а само сме увеличили с цената на консумативите, които използваме. Акациевият мед е 15 лв., липовият мед – 12 лв. На практика всички видове мед са с 1 лев нагоре“, разказва още Недялка.

Пчеларството е тежък целогодишен труд, на който разчитат цели семейства. Голяма част от произведения през 2022 г. мед в Добруджа не е продаден. Изкупната цена на едро е драстично ниска в сравнение с предходната година.

„Предвид инфлацията би трябвало цената да е друга. Има много причини за това. Украинският мед направи страшен дъмпинг. Освен това прекупвачите се изхранват от труда на пчеларите. Логично е да мислят по друг начин, но не е така“, не крие недоволството си пчеларката. 

Първата паша в пчелина край село Прилеп е майски букет. След това идва акацията, но при нея не всяка година се получава, разказва още Недялка. „Акацията през някои зими измръзва, сега беше топло и сухо. Тази суша със сигурност няма да е добра за пчелите и за сезона. За цъфтежа е необходима почвена влажност, за отделянето на нектара е необходима въздушна влажност. За да се навакса липсата на влага, трябва всяка седмица да вали по 15-20 литра дъжд“, обобщава ситуацията Недялка Михова.