Близо една четвърт от засятата през есента пшеница в Добричка област е в много добро състояние.

Гласувайте: Планирате ли да използвате по-малко химически торове тази година?

70% от посевите се развиват добре, а едва около 5% са окачествени като лоши. Това показва обследването на есенните култури в Добруджа, започнало преди 10 дни. В комисията влизат експерти от ОД „Земеделие“, представители на Растителна защита и учени от Добруджанския земеделски институт. 

Житните култури са във фаза братене, започнало активно с повишаване на температурите. Притесненията на стопаните бяха свързани с късната сеитба на есенниците, която продължи и през ноември 2021 г. През есента първо сушата, а след това обилните валежи стопираха кампанията. Предсеитбените обработки на почвата в Добричка област се забавиха в очакване на жадуваната влага, а после пък заради валежите стана почти невъзможно сеялките да влязат в полетата. Така сеитбата на пшеница продължи до края на ноември. 

Близо 1 млн. 325 хил. дка са площите с есенни култури в Добричка област. От тях почти 1 млн. 200 хил. дка са посевите с пшеница, 56 000 дка с ечемик и почти 72 000 дка с рапица. Въпреки валежите през есента и зимата, отново е установен недостатъчно количество почвена влага, подчерта проф. Иван Киряков от Добруджанския земеделски институт. На този етап са необходими дъждове както за доброто развитие на житните култури, така и за пролетната кампания, през която се залага новата реколта от царевица и слънчоглед.

Ниските температури през март са попречили на болестите да се развият в посевите. Студовете обаче не са спрели развитието на мишките. В североизточните райони на Добричка област са установени до 2 колонии на декар обикновена полевка най-вече при полета с предшественик царевица, показва още обследването на културите.