Земеделските ренти, които зърнопроизводителите дават в Добричко се очаква да се повишат до нива около 100 лв./дка., което е с около 20% повече от рентите през миналата година.

 

При различните земеделски производители нивата на рентите са различни и зависят според засетите култури, добивите и количеството валежи, каквито в Добруджанско все пак имаше, за разлика от тежката суша, която удари България през това лято.

 

Голяма част от местните зърнопроизводители са убедени, че сеггашната изкупна цена на пшеницата - на нива около 450-470 лв./тон без ДДС, ще осигури ренти, които в никакъв случай няма да са по-ниски от миналогодишните.

 

Земеделците изразяват недоволството си от нововъведените данък върху субсидиите и доходите в аграрния сектор, който заедно с туризма и фармацевтиката са единствените сериозни производствени сектори на българската икономика.

 

За региона на Добруджа, най-високи добиви от пшеница, слънчоглед и царевица към момента има от земеделските блокове в Община Балчик, където заради близостта на морето през лятото паднаха краткотрайни, но регулярни валежи.  При пшеницата средните добиви за тази община са 530 кг./дка, което е с около 60 кг./дка. повече от средния добив за област Добрич. До момента складираното зърно е над 74 000 тона. В началото на месец Септември се очаква да започне товарене на кораб за износ на слънчоглед. Ценовите нива за региона в момента са около 890-940 лв./тон без ДДС, в зависимост от процента на маслодайност.

 

жътва на слънчоглед с комбайн CASE IH
 

жътва на слънчоглед с комбайн Claas Lexion

© 2012 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!