Жътвата в Добруджа е на финала си. На този етап са ожънати повече от 85 % от засетите през есента 1 млн.202 хил. дка, показват данните на областната земеделска служба в Добрич. 

615 кг/дка е средният добив от реколтираните към момента над 1 млн. дка. 

Тези резултати са по-високи от средните за страната, които според информацията на МЗХГ са 605 кг/дка. 

Важните срокове през август

Очакванията за новата реколта от пшеница се сбъднаха. Земеделските стопани от Добричка област успяха да изведат своевременно всички мероприятия, да третират срещу гъбични заболявания и да подхранят културата. Резултатите от отделни полета надхвърлиха 800-850 кг/дка. Опасения имаше през пролетта и началото на лятото заради продължителните и непрекъснати валежи, които имаше опасност да попречат на жътвата.

Природата обаче се оказа милостива и подари благоприятно време за прибиране на пшеницата. През целия юли месец времето беше „жътвено“ – с високите температури, трептящия от мараня въздух и липсата на валежи, бури или градушки. 

Средните добиви от жътва `2021 са по-добри от тези през последните години, радват се добруджанци. През катастрофалното лято на 2020 г. резултатите след жътва бяха плачевни – средно едва 178 кг зърно от декар. Година по-рано жътвата завърши с 550 кг/дка.

Цената на зърното също дава оптимизъм. В момента сделки се сключват на 320-340 лв./тон, като тези оферти са по-високи от миналогодишните. Месец по-рано при сделки на зелено имаше оферти до 390-400 лв./тон. 

Производството на един декар пшеница е по-скъпо в сравнение с предходни години.

Земеделците изчисляват, че под 310 лв./тон няма да успеят да покрият разходите по добиване на зърното. „Инвестирах в декар пшеница много повече, отколкото през предходни години. Това стана заради по-високите цени и на семената, и на торовете, които бяха почти двойни“, коментира земеделски стопанин. Други пък споделят, че са отгледали пшеницата на бюджетния минимум заради липсата на средства заради финансовия колапс от 2020 г.

С много очаквания е натоварена реколта `2021. Тя трябва да покрие загубите от миналата година, да даде възможност за инвестиции и изплащане на ренти към собствениците на земя. На този етап очакванията са да се изплатят 60-80 лв./дка, което е повече от миналогодишните 30 – 50 лв./дка.