Обстановката в Добричка област в момента е нажежена – буквално и преносно. В хода на жътвената кампания на пшеница зачестиха инцидентите. Над 1 200 000 дка са площите, които се прибират в момента. 

8 пожара са избухнали в Добричко само за последната седмица на юни, показва статистиката на ОД на МВР. Унищожени 431,4 дка посеви и един зърнокомбайн, като спасените от изпепеляване декари са хиляди. 

Пожарите в житни ниви се отличават с голяма скорост на разпространение и това застрашава както реколтата, така и земеделската техника и самите зърнопроизводители. Като основна причина за опасните инциденти огнеборците посочват небрежност при боравене с открит огън в съседство с житни масиви и техническа неизправност за селскостопанските машини. Не са редки и случаите на небрежно изхвърляне на фас от цигара. Така се подпалват сухите треви край житните блокове, край пътищата и пожарът се пренася в нивите, горските пояси и горите. Според пожарникарите има случаи и на опалване на пасища с цел почистването им от сухи треви. 

В началото на юли колите на Пожарната служба в Добрич продължиха да летят по подадени сигнали. Един от по-крупните инциденти е свързан с подпалени от фас близо 100 дка сухи треви на летището в Балчик. Огънят е пламнал на няколко фронта, гасен е в продължение на 3 часа. Подозренията са за умишлено подпалване. 

Екстремно високите температури и продължителното засушаване правят обстановката изключително критична и рискова

На териториите на горските стопанства в Добричка област също са избухнали 5 пожара – в общините Генерал Тошево, Добрич и Балчик. Основните причини и тук са изхвърлени незагасени фасове, късо съединение, палене на стърнища и сухи треви. 

Оказва се, че в цялата страна ежедневно лумват пожари в ожънати ниви, сухи треви, горски ивици и храсти, показва информация на ГДПБЗН. Към момента са унищожени близо 2000 дка реколта. Общо засетите площи със зърнено-житни култури в страната са около 12 700 000 дка, от които около 10 900 000 дка са пшеница. 11-12% от тези посеви са разположени в Добричка област.