Огромното производство на вино предопределя и разрастването на лозарството. Климатичните аномалии през последните няколко години обаче леко объркват сметките на винари и лозари, пише порталът The Daily Records, подреждайки най-големите в сектора.
 
Италия
Европейците са едни от най-големите любители на виното, затова сякаш не е изненадващо, че европейска страна, а именно Италия, е начело на тази световна класация. Винопроизводството там е в разцвета си, а най-популярният сорт е Санджовезе. Други, също често срещани сортове в страната, са Требиано, Барбера, Мерло, Шардоне.
 
Франция
Няма как класацията да мине без французите, и то на почетното второ място. Те са едни от най-големите производители на вино, изкарвайки 3,6 млрд. литра годишно. Най-често лозарите отглеждат Мерло и Гренаш. Статистиката за 2017 г. сочи, че произведеното грозде достига 6,7 млн. метрични тона.
 
САЩ
Американците имат достатъчно земя и за лозарство, което се простира на 10 млн. дка. Гроздето носи с най-голяма стойност сред останалите плодове, отглеждани в страната. Производството е пряко пропорционално на високите продажби на вино, които се изчисляват на 35 млрд. долара годишно. Добиваното количество е 6,2 млн. метрични тона, или 10% от световното производство на грозде.  
 
 
Испания
На площ от 11 млн. дка земя испанците отглеждат 600 разновидности, но само 20 от тях използват за производството на вино. Най-популярен е сортът Айрен, особено в централната част на страната. Годишното производство е 5,6 млн. метрични тона, отчетени през 2017 г.
 
Китай
Китайците са в сектора от преди 2 хиляди години и дори в миналото са били водещи. Сега обаче те са пети, отчитайки добив от 5,2 млн. метрични тона през 2017 г.
 
Турция
Със своите 3,6 млн. метрични тона грозде, добивани на 4,8 млн. дка, южните ни съседи влизат на шесто място в класацията. Производството е най-голямо в Егейския и Средиземноморския региони, които допринасят за 61% от общия добив в страната.
 
 
Аржентина
Аржентинците са във винарски бранш от доста време, като първоначално са се наложили със сортовете си Сереза и Криола чика. Днес най-широко отглеждан е сортът Педро Хименес, който се простира на 360 хил. дка земя. През 2017 г. производството на грозде се изчислява на 2,5 млн. метрични тона.
 
Иран
Въпреки че в страната е наложена пълна забрана за консумация на алкохол, винената й индустрия продължава да расте. Най-голям е добивът на грозде в района на провинция Хамадан. През 2017 г. иранците са успели да произведат 2,2 млн. метрични тона.
 
Чили
Страната се смята за най-големия производител и износител на свежи широколистни плодове в Южното полукълбо. На площ от над 2,3 млн. дка са засадени овощни градини, включително грозде. Производството на грозде заема 36% от тази площ, a общото му количество се изчислява на 2,1 млн. метрични тона.
 
ЮАР
На крачка от изпадане от класацията са южноафриканците. Най-благоприятни за отглеждане на грозде са районите им с мек климат. Благодарение на него през 2017 г. са успели да произведат 1,5 млн. метрични тона.