Посевите в Бургаско се развиват добре, обобщи Николай Киров, председател на Съюза на зърнопроизводителите в Бургас. 

В очакване на жътвата: Технологията за пшеницата ще е решаваща


Той коментира падналите дъждове през последните дни, като отбеляза, че  се отразяват много добре на растенията. „Важното е, че количествата паднали дъждове не са много като в Централна и Западна България. Доколкото имам информация, нямаме поражения от градушки“, каза  Киров, цитиран от Фокус. 


Зърнопроизводителят добави, че на места се е наложило да се повтори пръскането с фугнициди  заради плъзналите гъбични заболявания. „Аз пръскам три пъти и по този начин запазвам още 20 дни посевите от заболявания, колкото е карантинният период, в който препаратът държи“, посочи той. Според Киров, където не е пръскано, е възможно посевите да се разболеят, което по думите му не толкова страшно, но има вероятност от редуциране на добивите, ако се развият болести от вида на гъбичните заболявания. 


„В региона на Източна България, ако има превалявания от дъжд през следващите седмици,  се очаква също да с слаби, което е удовлетворително“, заяви Николай Киров. 


„Като гледам в другите региони всеки ден вали, паднаха валежи около 60-80 л/м2. за по час или два и е много възможно растенията при тях да заболеят, както стана миналата година при нас, когато се получи коренно угниване“, коментира Киров. Според думите му големите количества валежи не са благоприятни. 


„Липсата на вода е лошо, но многото вода е още по-лошо“, добави зърнопроизводителят. По думите му към момента посевите са в развитие на восъчна зрялост, пшеницата и ечемика са почти узрели. „Около 20-и- 25-и юни се надавам да започнем с жътвата на ечемика, ако всичко е нормално.

Също така искаме да няма много високи температури, тъй като в нашия регион има т.нар. вятър суховей, при който температурата на въздуха се вдига над 35 градуса, което не е добре за посевите да узреят толкова бързо“, заяви Киров и добави,че засега прогнозите са, че температурите ще бъдат около 25- 27 градуса, което е благоприятно за развиването на посевите.