Личните данни на стотици хиляди самоосигуряващи се българи, сред които и земеделски производители, се оказаха обществено достъпни след влезлите в сила от 4 януари изменения на Закона за регистъра на БУЛСТАТ. Според правителството това не е теч на данни, а законово изискване.

Слушайте в AgriПодкаст: Ще се изчистят ли недомислиците във ВетИС?

В съответствие с Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни (GDPR), ЕИК в БУЛСТАТ, който досега беше 10-цифрен и съвпадаше с ЕГН-то на лицата, се преобразува на 9-цифрен. Веднага обаче в обществото се появиха притеснения, че вместо да са защитени, личните данни на 300 000 българи, като имейл, адрес, телефон, са публично достояние в регистъра.

"Оказа се, че защитавайки ЕГН-то като лични данни, сме изкарали всичко останало. На някои колеги са изнесени и имеилите. Никой от нас не е давал информирано съгласие за публикуването им, коментира пред БНР адвокат Гергана Върбанова.

Сред обявените адреси и контакти са и тези на редица публични лица, политици, бивши и настоящи министри. В БУЛСТАТ всеки, който се интересува, освен че може да види адресната регистрация на земеделския производител X, може да разбере и къде живее министърът на земеделието Иван Иванов, или бившият аграрен министър Десислава Танева.

На извънредна пресконференция по повода министрите на правосъдието Надежда Йорданова и на електронното управление Божидар Божанов обясниха, че това не е теч на лични данни от правна и техническа гледна точка, както и че информацията си е била винаги в регистъра. 

Данните са там от 15 години, но заради популярността на системата от 4 януари, повече хора са разбрали за това”, заяви Божанов и уточни, че са нужни изменения за подобряване на Закона. „Предвиждаме всички данни, които имат личен характер, да не бъдат във видимата част на регистър БУЛСТАТ, а само за служебни справки”, обяви правосъдният министър.