Преговорите за новата ОСП са на финалната права, като се задава супертриалог между ЕП, ЕК и Съвета на ЕС на 26 март. Португалското председателство готви документ за ключови теми, по които все още липсва споразумение.

Заговори се за „активен фермер“ и „нов фермер“ в новата ОСП

Председателството изрази оптимизъм, че съзаконодателите за реформата на ОСП могат да се договорят окончателно през втората или третата седмица на месец май. 

Много е вероятно документ с редица въпроси да бъде представен по време на предстоящия Съвет на министрите по селско стопанство на 22 – 23 март. Представители на ЕП заявиха, че са „изненадани“ от тези действия. 

Отново се обръща особено внимание на прехода към екологични условия и цифрови технологии. 

Според земеделския министър на Португалия този месец ще е решаващ, за да се ускори бавният ход на преговорите по ОСП. Ще бъдат предприети редица инициативи, като срещи на Португалското председателство с председателя на Комисията по земеделие на ЕП и европейския комисар по селско стопанство. 

Програмата за триалозите продължава с преговори за общата организация на пазарите на 24 март, обсъждане на Регламента за стратегическите планове на 11 март и 29 март и дискусия за Хоризонталния регламент на 25 март. 

 

Следете темата и на cap4us.agri.bg