Комисията по земеделие в Европейския парламент (ЕП) ще гласува докладите по законодателното предложение на Европейската комисия (ЕК) относно Общата селскостопанска политика (ОСП) след 2020 г. на 18 и 19 февруари 2019 г., съобщи agenceurope.eu.
 
 
Не е ясно обаче кои от предложенията за изменение на политиката ще се приемат. А заедно с това не е ясно дали пленарната сесия ще може да заеме позиция до края на текущия законодателен период. 
 
Австрийското председателство на Съвета изрази своята надежда да спомогне на министрите на земеделието на ЕС да вземат обща позиция до края на декември, но тази цел изглежда почти невъзможна. 
 
[news]
ОСП остава една от основните теми в Брюксел. Обсъжданията на политиката продължават, като към момента не се знае каква ще е съдбата на преразпределителното плащане, на таваните за директните плащания, както и на редица други национални въпроси.
Преди седмица депутати от Комисията по земеделие в ЕП посетиха България. Те проведоха редица срещи - с неправителствените организации, заети в сектора, с представители на  ресорното министерство, с Комисията по земеделие в Народното събрание, както и с родните фермери. Официално целта на визитата бе евродепутатите да се запознаят с проблемите на българските земеделци и да представят становището си по отношение на законодателните предложения на ЕК за ОСП след 2020. Каква обаче е тяхната позиция така и не стана ясно. 
 
Всичко все още е в процес на дебат. Той обаче може да приключи през месец февруари, затова България трябва да има ясна и стабилна позиция по всички точки, които иска да защитава и стимулира. Готови ли сме? Предстои да разберем.
 
Следете темата и на cap4us.fermer.bg