Неправителствената организация PETA, която се бори за хуманното и етично отношение към животните, сигнализира за порочна и бездушна практика при транспортирането на животни.
 
 
От организацията публикуваха снимки и видео клип, на който се виждат изнемощели свине, които прекарват 4 мъчителни дни в камиони на ферибот по пътя между България и Грузия в Черно море.
 
Животните са подложени на ужасяващи условия – високи температури, без вода, без храна и медицински грижи. Свидетел разказва как около 40 мъртви прасета са били извадено от камионите и изхвърлени през борда, а сред тях е имало и живи животни.
 
На видеоклип се вижда и обезводнена свиня, която е твърде изнемощяла, за да се изправи.
 
От PETA са разпратили писма до компетентните органи в България и Грузия и настояват за забрана за транспорта на животни.
 
Това е честа практика, тъй като животновъдството е основен отрасъл и играе важна роля при развитието на икономиката. Според информация на НПО-то животните са държани при подобни условия в продължение на години и се е превърнало в порочна и потресаваща практика.
 
"Този случай показва за пореден път, че животните се третират като бездушна стока, а законите се потъпкват из цяла Европа. Контролът е напълно занемарен. Само забраната за транспортиране може да помогне на животните", смята Лиза Кайнц, агроном и консултант в PETA.
 
Чисто икономически, транспортирането на живи животни излиза доста по-евтино, отколкото месото им да се пренася при постоянни хладилни условия. Често в камионите на фериботите животинките са подложени на екстремни атмосферни условия, жажда, глад и стрес в продължение на дни. Заради отчаянието си те се нападат едни други или умират бавно и мъчително, пишат от PETA, цитирани от dnes.bg.
 
Регламентът на ЕС за защита на животните при транспортиране, който важи и извън границите на Съюза, когато животните са с произход от ЕС, редовно се погазва по най-груб начин.
 
Почти не се извършват проверки, а наказанията при нарушение обикновено са ниски, казват още от НПО-то.