Ужасът с чумата продължава. Обявено е вторично огнище на болестта чума по дребните преживни животни в животновъден обект в Болярово, общ. Ямбол. 
 
 
В тази връзка директорът на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) – д-р Дамян Илиев нареди със заповед принудителното убиване на животните в обекта и контактните му обекти. Това ще стане по хуманен начин, се отбелязва в заповедта, а собственика ще бъде обезщетен.
 
Определя се, както и в предходно откритите огнища, 3-километрова зона, в която влиза Болярово. И 10-километрова, в която влизат селата Вълчи извор, Ружица, Малко Шарково, Воден, Шарково, Мамарчево, Ситово, Лалково, Славейково, Златиница, Дъбово, Попово, Стефан Караджово, Голямо Крушево. 
 
Огнището е вторично, защото е възникнало в стадо, чийто собственик има роднинска връзка с фермер от село Крайново, където преди това беше открито огнище, т.е. то е свързано с вече установен случай, обясниха от агенцията.  
 
Освен това от днес – 19 юли, Българската агенция по безопасност на храните ще преведе още 61 000 лева обезщетения за земеделски производители от ямболските села Странджа и Крайново, чиито животни бяха умъртвени заради чумата.
Изплащането в Странджа е започнало от 11:30 часа, а в Крайново – от 13:00 часа. По банков път са преводите за стопани, подали молба за изплащане по банков път. Останалите се получават на касите на общините.