Увеличи се производството на червено месо в България
Най-голям подем е отчетен за групата „Дребен рогат добитък, биволи, еднокопитни“
Наблюдава се оживление в производството на червено месо, добито в кланиците в страната, като увеличението през миналата година е с близо 6% до 81 430 тона кланично тегло.
За подема свидетелстват статистическите данни за 2017 г., публикувани от Министерството на земеделието, храните и горите (МЗХГ). Спад има единствено в производството на телешко месо. Добитите количества са с 4.5% по-малко в сравнение с 2016 г. или 747 тона при 782 тона година по-рано. Намалял е съответно и броят на телетата, минали през кланиците – от 5 210 през 2016 г. на 5 010 животни през 2017 г.
Съществено са се увеличили юниците и кравите за добив на месо. По този показател ръстът е с 12% до 21 240 животни. Като цяло кланиците са обработили през миналата година с 8% повече говеда в сравнение с предходната година или общо 35 050 животни.
Същото увеличение е отчетено и в количеството добито говеждо месо, като през 2017 г. то е достигнало 7 441 тона кланично тегло.
Повишаването на обемите е безспорно, но стопаните не са единодушни за процесите, които стоят зад него. По-големият брой крави, изпратени в кланиците, може да е свързано със свиване на множество дребни стопанства. Когато се отглеждат до 10 животни, фермерите получават обвързано подпомагане по Наредба № 3, без да представят документи за продаденото мляко.
Устойчиво расте добивът на свинско месо у нас – с 4% на годишна база. Броят на свинете, минали през кланиците в страната, се увеличава от 1 032 760 през 2016 г. на 1 065 790 през 2017 г. Съответно произведеното свинско месо достига през миналата година 71 325 тона кланично тегло.
От всички животни, минали през кланиците миналата година, най-чувствително се увеличава броят на тези от сборната графа „Дребен рогат добитък, биволи, еднокопитни“. При тях увеличението е с 58% до 361 040 животни. С 44% повече е и добитото от тях месо – общо 2 665 тона.
16.04.2024
Как животновъдите да преодолеят недостига на работна ръка?
Във фермите отиват да работят или неквалифицирани, или застаряващи хора
15.04.2024
Купувачите на дребно търсят половин агне, търговците не дават над 9 лв./кг живо тегло
Две години след пожара, който погълна стопанството му, Ваклин Бачов е готов с новата сграда, но липсата на пасища го тормози
14.04.2024
Идеалното великденско агне според румънските овцевъди
За Великден на пазара ще има агнета за всеки вкус и бюджет,, уверяват местните производители
0 КОМЕНТАРА