Ветеринарните власти отчитат рязко увеличение на случаите на трихинелоза в страната. Само през последната година броят им нараства с една четвърт - от 112 на 139 заразени животни, съобщи Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ).
 
 
Най-много положителните проби са получени от ловците в областите Благоевград – 28, София – 21, Сливен – 18.
 
„Трихинелозата (Trichinellosis) е тежко протичащо, понякога смъртоносно паразитно заболяване по животните и хората. За България, както и за много други страни по света, тя е значим здравен, ветеринарномедицински и стопански проблем“, подчертаха от БАБХ.
 
Дивите свине са основен източник на заразата. Затова от Агенцията по храните съветват ловците да бъдат отговорни към своето здраве и към здравето на всички, на които предлагат продукти от дивечово месо. Изпитването на проби от отстреляните диви свине за трихинелоза е задължително, а месото не бива да се консумира, преди да са излезли резултатите.
 
Източник: БАБХ
 
„Поради тази причина се обръщаме отново към ловците в цялата страна и особено ръководителите на ловните дружинки да не подценяват опасността от Трихинелоза. По закон те са лицата, отговорни да предоставят проба за анализ от всяко отстреляно прасе в акредитирана лаборатория“, допълниха от БАБХ.
 
Миналата година е унифициран начинът за комлектоване на пробите, така че да не е необходимо изпращането на допълнителна проба за изследване за Африканска чума по свинете (АЧС). Ветеринарните лекари не участват и не носят отговорност за изследванията. Вземането и изпращането на пробите е задължение на ловците.
 
„Пробата може да се достави както по куриер, така и до лабораторията персонално. Именно заради унифицираното комплектоване на пробата тази година се въведе драстично намаление на цената за изследването за трихинелоза в лабораториите на БАБХ с оглед засилване надзора и върху АЧС и финансово облекчение за ловците. Вече е възможно да се направи и проверка на резултатите на сайта на БАБХ по номера на стикера на пробата“, обясниха от Агенцията.
 
Оттам съветват хората да изпращат за изследване проби и от домашните прасета за лична консумация, тъй като и те може да бъдат заразени с трихинелоза.
 
                               Разпространение на трихинелозата при диви свине
Данните са на БАБХ за 2016 г.
 
Месото, пуснато за продажба в търговската мрежа у нас, задължително е преминало ветеринарномедицински контрол в кланицата, независимо от това дали то е с произход България, или е с произход друга страна членка. Върху трупното месо задължително се поставя здравна маркировка с форма на овал, която съдържа регистрационния номер на месодобивното предприятие, а ако е опаковано, този знак се поставя на етикета, което е гаранция, че месото е изследвано и е безопасно за консумация.
 
„Пазаруването от нерегламентирани производители и търговци, включително и онлайн, е много рисково. Месото, месните продукти, млякото и млечните продукти, яйцата вероятно няма да са минали ветеринарен контрол, което от своя страна е предпоставка за сериозен риск за здравето на потребителите“, допълват ветеринарните власти.
 
БАБХ приема сигнали от потребителите за нарушения, които могат да бъдат подавани в Областните дирекции по безопасност на храните в цялата страна, на горещия телефон 0700 122 99 и онлайн на сайта на БАБХ. Информация за заболяването има на: https://bit.ly/2FpiXJz