Увеличават се рисковете при търсене на работа извън страната в сферата на селското стопанство, сочат данните от наблюдение на Инспекцията по труда. 

Идва кампания: Зачестяват кражбите на семена от зърнобази

„В условията на предизвиканата от COVID-19 криза и свързаните с нея ограничения на придвижване и на пазара на труда тези рискове се увеличават”, съобщават от институцията.

В тази връзка е препоръчително желаещите да работят във ферми в чужбина предварително да се информират за условията, които касаят влизането в приемащата държава във връзка с въведените противоепидемични мерки.

„Аз смятах да пътувам за Гърция. Потърсих обаче информация в сайта на външно министерство и разбрах, че там срокът на ограничителните мерки е удължен. Поради тази причина ще отложа пътуването поне с 2 седмици”, разказва Ана Петрова, която работила в селскостопанския сектор на южната ни съседка до миналата година, но се наложило да се прибере именно заради коронакризата.

Тя смята, че трябва да се внимава и с офертите за работа, защото не липсват измамr.

„Една от най-сигурните индикации за възможна измама е, когато предлагащите заетост отказват пряк контакт с търсещите работа лица”, обясняват специалистите.

Особено обезпокоително е, ако бъдещият работодател настоява за комуникация само онлайн или когато дори директните срещи се организират извън офис. Независимо от начина на изпращане – дали чрез фирма посредник, предприятие, което осигурява временна работа или чрез командироване в рамките на извършване на услуги, от търсещите работа лица не следва да се изискват такси или други плащания, свързани с процедурата по изпращането им.

Затова специалистите препоръчват предварителна справка за фирмите посредници и самите предприятия. Тя може да се направи в сайта на Агенцията по заетостта, където те подлежат на задължителна регистрация, както и в сайтовете на Инспекцията по труда и в сайта на EURES мрежата, където се публикуват и обяви от проверени работодатели на територията на Европейския съюз.