Увеличават на случаите на нападения на мечки върху селскостопански обекти в област Смолян. От регионалната екоинспекция съобщиха и за намерена убита кафява мечка с GPS нашийник, за която има информация, че извършвала набези в селата Арда, Горна Арда и Могилица.

Важното - слушайте в AgriПодкаст

Маркираната мечка е била с две малки мечета, които не са открити при огледа в района. Тече разследване по случая. В периода от началото на септември досега в района на селата Арда, Горна Арда и Могилица, община Смолян, са нанесени общо 8 щети върху селскостопанско имущество.

Общо 44 са нанесените щети от мечки, установени от РИОСВ-Смолян през септември, предаде БТА. Според екоинспекторите това е обичайно активизиране на представителите на защитения животински вид в началото на есента.

Групата за бързо реагиране при РИОСВ е издала предложения за обезщетяване на собственици на пчелини, стада и ябълкови градини, пострадали от мечешките набези. 

Повече случаи на щети от появата на защитените хищни животни се отчитат край селата Триград, Арда и в местността Лопуха на няколко километра от Чепеларе. Стръвницата, действала в района на Триград вече е отстреляна след издадено разрешително. Издадено е разрешително за отстрел и на мечка, която има серия от нападения в района на Държавно горско стопанство - Славейно.