В серия от срещи министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов представи възможностите за засилване на сътрудничеството между България и Китай в областта на селското стопанство в рамките на формата 16+1, съобщи пресцентърът на министерството.

Аграрни продукти търсят път към Китай на Срещата 16+1

„България има чудесни селскостопански продукти и при нас има голям интерес към тях“, заяви Ли Гуандин, заместник-кмет на град Нинбо, провинция Джъдзян. Той допълни, че целта на посещението му е да се увеличи вносът на земеделски продукти в град Нинбо, който е един от най-бързо развиващите се в Китай.

В началото на ноември 2018 г., в Нинбо, официално ще бъде открит офисът на Центъра за насърчаване на сътрудничеството в областта на селското стопанство между Китай и страните от Централна и Източна Европа (ЦИЕ). Скоро след това ще бъде открито изложение с мостри на селскостопански и хранителни стоки от страните от ЦИЕ в Младежкия иновационен център в Нинбо. Това обясни по време на срещата Васил Гелев, изпълнителен директор на Центъра.

Министър Порожанов и делегацията от Китай обсъдиха и мерките за борба с чумата по свинете, като двете страни поеха ангажимент да си сътрудничат.

На среща между зам.-министър Вергиния Кръстева и Ли Дзун, зам.-секретар на Комитета на Китайската комунистическа партия на провинция Хайнан, бяха обсъдени възможностите за износ на мед, пчелни продукти и розово масло. „Тези продукти са типични за България, но се радват на значителен интерес в Китай“, категоричен бе Ли Дзун.