Българските земеделски стопанства възстановяват позициите си на традиционните в миналото за страната пазари на плодове.
 
 
„Съществено увеличение на изнесените количества на годишна база се наблюдава при ябълките - над три пъти, кайсиите - над два пъти, ягодите - с 51%, и черупковите плодове - с 16%, а намаление има при сливите с 44,7%“, отбелязва оперативен анализ на земеделското министерство.
 
Експертите на министерството използват главно последните отчетни данни на НСИ до февруари тази година. През първите два месеца на 2018 г. от страната са изнесени 8 100 тона пресни зеленчуци и 11 000 тона пресни плодове – съответно със 71.5% и 76.1% повече в сравнение със същия период на миналата година.
 
При пресните зеленчуци най-значително е увеличението на годишна база при износа на бобови зеленчуци – доставени са 1 900 тона при едва 32 тона за същия период на 2017 г. Скок има в износа на сладка царевица - над 4 пъти. 
 
 
Чувствително нараства и експортът на български домати, патладжани и пиперки – от 18.5% до 28.7%. На другия полюс са краставиците, зелето, тиквите и картофите. При тях износът се свива между 14.6% и 97.1%, като най-значителен е спадът при картофите.
 
През първите два месеца на тази година вносът на пресни зеленчуци у нас е нараснал с 9.7% спрямо същия период на предходната година до 47 300 тона, а този на пресни плодове - с 14.1%, до 53 300 тона.
 
Най-голям принос за ръста на общия внос на пресни зеленчуци през тези месеци имат увеличените доставки на домати - с 2 700 тона или с 26.7%, и на краставици - с 2 300 тона или с 60.3%. Данните показват оживление на вътрешния пазар на зеленчуци през зимата, което може да стимулира целогодишното им отглеждане в местни оранжерии, смятат специалисти.