На 19 декември ще се проведе среща на Съвета на постоянните представители на страните-членки по околна среда и земеделие в Брюксел, на която една от темите ще бъде свързана с изслушване на становищата на всички страни-членки по казуса за исканото одобрение на ГМО царевицата 1507.

 

[news]

 

„Очакваме утре Съветът да вземе решение и сме много притеснени от това решение, защото една голяма част от държавите-членки се колебаят в гласуването. Това, което беше наша цел, е България да избегне гласуването „въздържал се“, както обикновено прави. Имаме вече прецедент по отношение на румънските картофи „Амифлора“ и то „благодарение“ именно на българското гласуване с „въздържал се“ и не искаме подобе прецедент да се случи отново“, коментира специално за Фермер.БГ Албена Симеонова, представител за България на Международната федерация на движенията за биологично земеделие (IFOAM) и член на УС на Българска асоциация „Биопродукти“ (БАБ).

 

По думите й, проблемът с картофите „Амифлора“ е получил разрешение – през миналата седмица Съдът в Люксембург е отхвърлил одобрението на ЕК за внасяне в полетата на картофи „Амифлора“. Междувременно и производителите на ГМО картофите са спрели производство, поради нерентабилност на производството. „Такова е бъдещето на всеки ГМО продукт и ние се опитваме да не допускаме ГМО култури в нашите земи“, категорична е Симеонова.

 

На въпрос на Фермер.БГ какво ще се случи, ако на заседанието на 19 декември в Брюксел ГМО царевицата 1507 бъде одобрена, Симеонова коментира: „Възможно е – в зависимост от представените писмени становища на страните-членки – да се приеме внасянето на ГМО царевицата 1507 в полетата на държавите, които са гласували „за“. За нас най-притеснителното е, че Румъния е една от държавите, които разрешава използването на ГМО. Това означава най-малкото, че няма да има гаранция за качеството на пчелния мед в България, например“.

 

Преди дни на среща в Министерството на земеделието и храните (МЗХ), инициирана от фермери и представители на браншови и екологични организации, министър Димитър Греков е заявил становище, че България не подкрепя одобряването на ГМО царевица 1507. На срещата е станало ясно, че МЗХ има официално становище - „против“ - одобряването на ГМО царевицата 1507, което ще представи на 19 декември в Брюксел.

 

Твърдо „против“ е Министерството на околната среда и водите (МОСВ), чиято писмена позиция също ще бъде представена на срещата утре. Ще припомним, че в момента се работи по промени в българския Закон за ГМО. Сред измененията е и това минимум 25% от опаковката на какъвто и да е продукт, който съдържа генно-модифицирани организми, това да бъде изписвано.

 

Категоричната си позиция "против" одобряването на ГМО царевица 1507 са изразили писмено и от Международната федерация на движенията за биологично земеделие. Колегите им от Българска асоциация "Биопродукти" подкрепят със своя декларация становището "против".

 

 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!