Овощарите са изправени пред много предизвикателства. Те трябва да поддържат конкурентен добив, като същевременно спазват разпоредбите на ЕС, ограничаващи употребата на продукти за растителна защита (ПРЗ) и тяхното въздействие върху околната среда. Испанска оперативна група разработва списък с алтернативни стратегии за костилкови плодове, горски плодове и грозде, които могат да се прилагат вместо препаратите за растителна защита.

В битка за работници: Дори две министерства не могат да помогнат на фермерите

Като част от Стратегията “От фермата до трапезата”, Европейският съюз цели 50% намаляване на химическите пестициди до 2030 г. Освен това, през 2015 г. EFSA (Европейският орган за безопасност на храните) публикува разширен проект на списък от 77 активни вещества, които трябва да бъдат намалени при растителна защита. 

Това са вещества, които представляват специфичен риск или се смята, че патогените или вредителите, които те контролират, могат да бъдат третирани с помощта на нехимични или превантивни методи.

Този списък доведе до нова национална политика, ограничаваща употребата им, но също така подтикна производителите да изтеглят определени продукти от пазара. Следователно производствените системи трябва да се развиват, за да намалят зависимостта от пестициди, да намерят алтернативни решения и да прилагат по-интегрирани и устойчиви подходи, пише EIP-Agri.

Испанската оперативна група „FruitCare“ е създадена през 2020 г. и нейната цел е точно тази - да създаде програми за заместване на ПРЗ при овошките.

„Оперативната група е създадена да проектира и насърчава устойчиви, нехимически, превантивни и лечебни производствени практики като алтернативи на ПРЗ, съобразени с характеристиките и изискванията на всяка култура и географска област”, обясни координаторът на проекта Естер Ариас.

Проектът се ръководи от фермери, част от професионална земеделска организация - ASAJA. Първият му етап включваше класифициране на активните вещества в списъка на EFSA според функция, патоген/вредител, култура. След това оперативната група дефинира техническите аспекти на алтернативите за всеки ПРЗ. 

Тези алтернативи бяха тествани с фермери през два цикъла на отглеждане 2020-2021. Тестовете, правени при костилкови плодове, бяха извършени във ферми за праскови и сливи в Мерида и ферма за череши в Уеска. Трапезното грозде беше тествано във ферма в региона Виналопо, а червените плодове бяха проучвани във ферми за ягоди и малини в Уелва. Всички тестове са извършени в реални парцели, представящи реални производствени условия.

Оперативната група провежда и сравнително проучване, като събира данни и резултати от полеви опити. Въз основа на резултатите от проекта, партньорите са разработили и създали „Карти за разпространение“ за всеки ПРЗ от CfS списъка. 

„Картите обясняват накратко кои алтернативни процеси или методи могат да се използват вместо даден продукт. Освен това проведохме проучване за популациите от насекоми на всеки тестови участък, сравнявайки плътността и биоразнообразието на видовете в края на последния сезон. Това проучване ни позволи да оценим прякото въздействие върху насекомите – както патогенни, така и полезни, свързани с двата различни тествани селскостопански модела”, обясняват от оперативната група.

В процеса на полеви тестове, групата дори успява да идентифицира нов инвазивен вид трипси, който не е бил документиран преди.