Производителите на зеленчуци залагат на сигурно, избирайки утвърдени на пазара сортове. Но тъй като потребителите стават все по-взискателни и търсят добрия вкус, всеки уважаващ себе си и професията фермер е длъжен да пробва нещо ново. А най-добре е първо да го види и тества, преди да го заложи на собствените си полета.

Четете още: Когато качеството говори, зеленчуците растат сами

С тази цел е създадена и демо оранжерията в пловдивското село Цалапица, чиито врати са широко отворени за родните зеленчукопроизводители. Сортовете, които се отглеждат там, са на утвърдената селекционерска къща Enza Zaden – Нидерландия, като звездата тази година са едрите розови домати 

На място може да видите и тествате повече от 15 сорта от любимата на българите култура: 

•    едроплодни розови и червени домати тип Cuore Di Bue;
•    чери домати различни видове;
•    нова селекция, устойчива на ТoBRFV –  вируса на кафяво набраздяване по доматите. 

Доматите на подложка също не са за подценяване. Те се отличават с по-силен растеж, по-висок добив, по-дълго производство и повече устойчивости. Един от сортовете, който вече спечели симпатиите на българските производители, е Мами Пинк – месест, красиво оребрен и вкусен домат, който наподобява селския.

Всички тях и още много може да вкусите по време на осмото издание на Летни открити дни в демо оранжерията на Опора Заден България в село Цалапица. Изберете си ден между 20 и 22 юни и елате да сравните различните сортове зеленчуци, отгледани с любов и индивидуален подход на хранене.

Новост за България са първият розов домат, устойчив на вируса на кафяво набраздяване (ToBRFV), новият едър домат Грифон на подложка и сладките конусовидни минипипери Трибели, които за първа година ще бъдат отгледани в оранжерията на Опора Заден България!

Тези впечатляващи резултати обаче са трудно постижими без професионалната намеса на специалистите от Green Ground. Те вярват, че балансираното хранене с комбинация от органика и висококачествени минерални торове гарантират отлични резултати при зеленчуци както в оранжерии, така и на полето.

По време на Летните открити дни ще се уверите какъв ефект има многокомпонентният органичен биостимулант Хумус Актив върху доматите и пипера. Продуктът на Ekodarpol има едновременно листно и почвено действие. А сега той е по-фин от всякога и преминава с лекота през всички дюзи на системите за напояване – нещо особено важно в оранжериите.

Никой не се съмнява, че силното начало е предпоставка за успех. А Хумус Актив дава гаранция за отлични резултати от началото до края на вегетацията на зеленчуците. Сред неговите безспорни качества можем да изброим:

•    Бързо преодоляване на стрес при неблагоприятни условия;
•    Подобрено усвояване на хранителните вещества;
•    Освобождаване на блокираните елементи в почвата;
•    По-ранно и равномерно зреене;
•    Повишено сухо вещество;
•    Неколкократно увеличаване на масата на кореновата система;
•    Повишаване на почвеното плодородие.

Разбира се, изборът на подходящо минерално подхранване също играе важна роля. Тук на помощ идва Ultrasol® Tomato&Pepper – специализиран тор за домати и пипер, изцяло съобразен с физиологичните нужди на растенията в генеративната фаза на развитие. Той е напълно разтворим и е идеален за използване в системи за фертигация с капково напояване.

В комбинация двата продукта дават перфектно изхранване на плодовете, като Хумус Актив улеснява растението да усвои на 100% подадените макро- и микроелементи, без да има блокажи и загуби. По този начин то има възможност да даде максимален добив.

При използване на продуктите в комбинация плодовете са по-сладки, с по-дълга съхраняемост, с по-високо съдържание на захари и Brix. Те са изравнени по цвят и форма и процентът на тези, които са първо качество, е значително по-голям.

А колко вкусни са всъщност зеленчуците, отгледани професионално в оранжерията на Опора Заден България, може да се уверите сами в специална гурме зона по време на Летните открити дни. Там ще може да се насладите на специални авторски специалитети, приготвени от професионални шеф-готвачи.

Най-хубавото е, че събитието ви предоставя възможност да се запознаете с колеги земеделци, учени от аграрния сектор, търговци, кулинари и ресторантьори. Входът е свободен, но е желателно да се регистрирате онлайн предварително. Не отнема много време, а и си заслужава: