Ново огнище на Заразен нодурален дерматит по едрите животни възникна, второ поред,  в Кърджалийска област. Преди три дни симптомите се появили в частно стопанство в джебелското село Търновци, съобщи Дарик. Собственикът на фермата уведомил ветеринарния си лекар. Животното било изолирано до вземане на проба от екип на Областна дирекция по безопасност на храните. В последствие пробата се оказала положителна. Това заяви директорът на Дирекцията д-р Георги Грозев.

 

Тази сутрин заразената крава и останалите животни – крава, юница и теле, са били умъртвени по хуманен начин.

Това е второто огнище на заразен нодурален дерматит по животните в област Кърджали. Първото пламна в началото на юни в кирковското село Каялоба, където бяха унищожени 13 животни в частна животновъдна ферма.

Ваксинирането на едрите преживни животни в областта продължава. На 100 процента пологовието е вакинирано в община Черноочене, над 90 процента в общините Крумовград и Кърджали, а в останалите 4 общини – Джебел, Кирково, Ардино и Момчилград, са ваксинирани от 70 до 80 на сто от едрите преживни животни, каза вчера д-р Георги Грозев. Специалистът прогнозира, че до средата на следващата седмица, ваксинацията в цялата област ще приключи напълно.