Слънчогледови полета с мана – това е проблемът през настоящата стопанска година за производителите на маслодайната култура. Засегнати са до 50 % от площите на някои фермери, съобщи при посещение в Добрич Нено Ненов, мениджър в семенарска компания за Агри.БГ.

Рядка болест по слънчогледа застрашава реколтата

„Тази година в началните фази на развитие в определени райони установихме по-високо нападение от този патоген. Причините за това бяха много - благоприятни условия в началните фази и нарушен сеитбооборот”, подчерта експертът. 


Последвалите анализи са показали наличието на нова раса мана не само в България, а и на Балканите.

„Този нов патоген преодолява гените, които защитават хибридите. Сега селекционните компании имат ново предизвикателство и работят усилено върху създаването на генетична устойчивост именно на тези нови раси. Това обаче ще отнеме 2-3 години, до излизането на пазара на новата генетика. До тогава борбата ще е чрез химическо третиране на семената, за да се осигури защита на растенията в ранните фази”, съобщи още Нено Ненов.


„Изпратихме заразени растения за проби. Резултатите показват наличието на нова раса мана”, допълни и Иван Костадинов, търговски мениджър на семенарската фирма за България.

„Там, където има по-сериозен процент нападение, препоръчваме да се направи по-дълъг сеитбооборот, за да се намали рискът от това заболяване”, допълни експертът.


Още през май учените от Добруджанския земеделски институт алармираха за наличието на системна мана. Според доц.Галин Георгиев това се наблюдава на полета с нарушено сеитбообръщение, т.е. там, където се сее маслодайната култура през година или две. Според учения заболяването зимува и издържа в почвата 4 години. Доц.Георгиев смята, че проблемът с маната ще ескалира през следващите години и ще рефлектира върху слънчогледовото производство. 


717 000 дка са засети в Добруджа с маслодайната култура. В цялата страна площите със слънчоглед достигат 7,5 млн.дка. Преди десетилетия у нас е имало регулация на слънчогледовите масиви, които са достигали най-много до 3 млн.дка. Това предпазва от натрупване на патогени и развитие на болести като мана и склеротиния.