Специалисти от държавния аграрен универститет в Новосибирск успяха да разберат как едни от най-разпространените вредители в селското стопанство изграждат защита срещу бактериалните болести, съобщи водещ научен сътрудник от университета – Екатерина Гризанова, пише agro2b.ru.

Доказаха вреда от неоникотиноидите

Проведеното изследване е наградено от кметството в Новосибирск в сферата на науката и иновации за млади учени и специалисти.

Изучавахме устойчивостта на вредителите в селското и горското стопанство към бактериите Bacillus thuringiensis – възбудители на болест по насекомите, които представляват основа в ред защитни биопрепарати, разказва Гризанова.



Тя допълва, че за целта е била създадена моделна линия от 1000 восъчни молци – двадесетото поколение насекоми било 8 пъти по-устойчиво към бактерии, което позволило на учените да изключат влиянието на външни фактори.

Установихме, че насекомите притежават висока готовност да противостоят на инфекциите, в това число и да засилват своята антиоксидантна защита и по-бързо да възстановяват своите вътрешни тъкани. Тези данни са използвани в разработването на нови биоинсектициди, обяснява Гризанова.

По думите на научния сътрудник тези първите получени от биолозите данни ще спомогнат за по-ефикасната борба с вредителите по зелето, царевицата и памука.

По-рано от държавния аграрен университет в Новосибирск съобщиха, че разработват органични инсектициди, които нямат аналог към днешна дата. Те включват в себе си възбудители на болести по насекомите и метаболити, които отслабват защитната система на вредителите.